Hoe leg je een terras aan op een plat dak of een garagedak?
In veel gevallen kan he tplatte dak op een huis of garage heel goed gebruikt worden als terras. Hier leest u hoe u met weinig moeite een terras op een plat dak kunt aanleggen. U kunt het beschreven werk gemakkelijk zelf uitvoeren, of een plaatselijke vakman inhuren.
Stap-voor-stap gids voor het perfecte dakterras
Is het platte dak of de garage geschikt als terras?
De aanleg van een terras op een garage of een plat dak wordt juridisch meestal beschouwd als een bestemmingswijziging van het gebouw. Daarom leidt uw eerste weg u naar de bouwadministratie om na te gaan of u in aanmerking komt voor goedkeuring.
Als de garage op de erfgrens staat, moet u uw project afstemmen met de buurman om geschillen te voorkomen. En natuurlijk moeten de structurele omstandigheden worden gecontroleerd.
Vooral bij een dak van hout en bij een garagedak of carport moet het draagvermogen van de constructie worden gecontroleerd.
Alleen als het draagvermogen voldoende is voor de terrasvloer en de extra belasting door mensen en terrasmeubilair kan de overkapping worden belopen en als terras worden gebruikt.
Vooral bij bitumen membranen en dakvilt is de levensduur van de dakafdichting beperkt. Daarom moet worden gecontroleerd of het dak dicht is en blijft.
In geval van twijfel moet het oppervlak volledig worden gerenoveerd of plaatselijk worden gerepareerd.
Regenwater moet goed kunnen afvloeien op het terras. Een afschot naar de afvoer van 1% tot 2% is meestal voldoende.
Door een emmer water te legen, kan ter plaatse gemakkelijk worden gecontroleerd of er voldoende afschot is in het gebied dat naar de afvoer loopt.
Het hangt ervan af van welk materiaal de bestaande vloerbedekking is gemaakt en in welke staat van onderhoud deze verkeert. Ook het materiaal waarvan het nieuwe terras wordt gemaakt speelt een belangrijke rol.
Verweerd hout of WPC moet meestal worden verwijderd.
Elk plat dak moet permanent worden afgedicht tegen het binnendringen van water. Voor het waterdicht maken kunnen verschillende materialen worden gebruikt: Bitumen membranen, dakvilt, dakplaten, platdakfolie of een gegoten waterdichtingsmassa.
Vaak is de waterdichting de laatste laag op het dak en dus direct blootgesteld aan het weer.
Soms bevindt de waterdichting zich onder een beschermende laag van structuurbeschermende matten of een vulling van grind of steenslag. Bij een dak dat al als terras wordt gebruikt, bevindt de dakafdichting zich onder de vloerbedekking. Bij een stenen vloer of platen op palen, evenals bij een terras van hout of WPC, is deze gemakkelijk toegankelijk. Bij tegels op chape is de waterdichting eerder ontoegankelijk.
Tip van de expert!
- Terrasplaten van WARCO hebben een zeer laag gewicht per oppervlakte-eenheid en zijn daarom ook geschikt voor zwakke dakconstructies.
- Terrasplaten van WARCO kan meestal rechtstreeks op de bestaande dakafdichting of op de betonplaat worden gelegd. Stutten of een dikke laag steenslag, zand of mortel zijn niet nodig.
- Terrasplaten van WARCO wordt meestal rechtstreeks gelegd op oude en gebarsten terrasplaten van beton, natuursteen of sierbeton en ook op tegels.
WARCO's topproducten voor je dakterras
Welke vloerbedekking voor het dakterras?
Een goede terrasoverkapping moet veel kunnen. Maar niet alle vereisten zijn op het eerste gezicht duidelijk. Sommige herkent de bouwer pas als de vloer er al ligt en er onverwachte problemen opduiken.
De vloer van het dakterras moet er goed uitzien en bij het huis passen. Hij moet lang meegaan en weinig onderhoud vergen. Tegels die al na een paar jaar breken en afbrokkelen of houten planken die splinteren en rotten zijn slecht.
Indien mogelijk moet het oppervlak bestand zijn tegen uitglijden bij droog en nat weer en dus een minimum aan veiligheid bieden. Voor kinderen of senioren is een vloer met schokdempende eigenschappen (valbeveiliging) nuttig.
Vooral voor een zonnig dakterras is het belangrijk dat de vloer goed isoleert en niet veel opwarmt, maar alleen een beetje warmte opslaat. Als het gebouw dicht op elkaar staat, moet de vloer geluid absorberen of in de eerste plaats niet toelaten.
Daarnaast spelen de totale constructiehoogte en het gewicht van de bekleding en onderbouw, evenals de kosten voor materialen en installatie, een belangrijke rol.
Bewuste selectie - vergelijking van verschillende materialen
Voordat je een systeem kiest, moet je de beschikbare vloerbedekkingen vergelijken op basis van objectieve criteria:
- Gebruikseigenschappen en technische gegevens
- Kosten voor de vloerbedekking
- Kosten voor verhuizing en hulpmateriaal
- Inspanning voor verzorging, onderhoud en service
- Levensduur
Naast de objectieve criteria spelen ook persoonlijke voorkeuren en eisen een rol in de vergelijking. Je moet je echter niet te veel laten leiden door vooroordelen, beloften of valse verwachtingen.
In de vergelijking kunnen zowel aanbiedingen van vaklui als vloersystemen voor zelfinstallatie met elkaar vergeleken worden.
Een schets maken - Het installatieplan voor het nieuwe terras
Meet het toekomstige dakterras op en neem de afmetingen over in een tekening. Vaak volstaat een schets op ruitjespapier op een schaal van 1:100, waarbij 1 cm op het papier overeenkomt met 1 m op het dakterras en een vak in de tekening een terrasplaat voorstelt in het formaat 50 x 50 cm.
Let op onregelmatigheden in het oppervlak, zoals bobbels, waterafvoeren, leuningen en treden.
Teken de nieuwe dakterrasvloer op schaal af op de tekening. Let op het legpatroon en, in het geval van betonplaten, natuursteen, WPC-planken, hout of tegels, op de voegen.
De schets kan worden gebruikt om precies te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. En het is gemakkelijk om te zien waar je moet snijden en waar de resulterende delen nog kunnen worden gelegd om te passen. Zo bespaar je materiaal en voorkom je onnodige afsnijdingen en afval. Bovendien helpt het legplan bij het ontwerp van het nieuwe terras door een visuele indruk te geven van het afgewerkte terras.
Het legplan is ook een goed hulpmiddel om te beslissen van welk materiaal de nieuwe dakterrasvloer moet worden gemaakt. Want hier worden de verschillen tussen de materialen duidelijk zichtbaar.
Hoe leg je vloerbedekking op de garage of het platte dak?
Het werk dat nodig is om de nieuwe terrasplanken correct te plaatsen, hangt af van het gekozen materiaal en de bestaande ondervloer. In de regel moet het oude terras eerst worden verwijderd en moet er een geschikte nieuwe onderconstructie worden gebouwd.
WARCO-platen zijn een uitzondering, omdat de terrasplaten hier meestal rechtstreeks op de dakafdichting van het platte dak of de garage worden gelegd.
Tot slot worden de houten planken of WPC-planken op afstand van elkaar op de draagbalken geschroefd of geklemd.
Zodra de mortel goed droog is, kunnen keramische tegels of terracotta tegels worden gelijmd met tegellijm en vervolgens zorgvuldig worden gevoegd.
Vaak worden de platen echter ook op kunststof palen gelegd.Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de platen echt recht liggen.
Een laag bouwbeschermingsmatten of steenslag moet worden verwijderd. In het geval van kunststof waterdichtingsmembranen is een vlies als scheidingslaag vereist.
Hoe leg je WARCO-terrastegels op dakvilt of dakbanen?
Een of twee dagen voor het leggen moet u de nieuwe tegels van het pallet uitpakken en uitspreiden of op zijn minst in verschillende kleine stapeltjes verdelen.
Bij het uitpakken kunt u de planken rangschikken volgens kleurschakeringen, zoals u dat ook doet met parket, houten vloerplanken of natuursteen. Natuurlijk fabriceert WARCO de panelen zo dat het kleurontwerp over het hele oppervlak zo homogeen mogelijk lijkt. Een lichte variatie verlevendigt het oppervlak en is in principe onvermijdelijk.
Om ervoor te zorgen dat de nieuwe terrasplanken zowel in de zomer als in de winter goed liggen, moet je bij het leggen letten op de temperatuur. Een bewolkte hemel en een constante temperatuur van 15 tot 20°C zijn ideaal. Dat komt omdat WARCO-platen, net als veel andere materialen, onderhevig zijn aan thermische uitzetting.
Plassen mogen niet permanent op de ondergrond van het dakterras blijven staan. Terrasplaten mogen namelijk niet in het water liggen. Dakbanen worden vaak onzorgvuldig en niet evenwijdig aan de helling gelijmd. Bij regenachtig weer verzamelt zich water tussen de overlappingen van de afzonderlijke platen.
Gebruik dakvilt om de oneffenheden in de ondergrond weg te werken. Knip stukken dakvilt op maat van de deuk en gebruik ze om oneffenheden uit te vlakken. Het dakvilt kan ook losjes op elkaar worden gelegd in verschillende lagen.
De stukken dakvilt rotten niet en verdrijven het water effectief. Eenvoudiger en beter kan niet!
Bepaal eerst het midden van het oppervlak. Span hiervoor een koord van de rechter achterhoek naar de linker voorhoek en een tweede koord van de linker achterhoek naar de rechter voorhoek van het terras. Plaats de eerste plank in het midden van het snijpunt van de gespannen koorden en lijn ze uit.
Als eerste stap leg je nu de eerste rij planken in de lengteas en in de dwarsas, beginnend bij de middelste plank. Zo voeg je hele planken toe tot je de rand van het oppervlak bereikt. Corrigeer indien nodig de uitlijning van de assen om de terrasvloer mooi te maken.
Leg nu alle hele terrasplaten in het oppervlak. Werk vanuit het midden en de assen naar de randen van het dakterras. De terrasplaten van WARCO zijn zo gevormd dat ze samen een stevig samenhangend oppervlak vormen wanneer ze worden gelegd.
Leggen vanuit het midden van het oppervlak naar de randen toe is in veel gevallen raadzamer dan leggen vanuit een hoek. Aan de ene kant maken de symmetrische randen het gelegde oppervlak veel mooier en aan de andere kant tellen onnauwkeurigheden bij het leggen niet op over de hele lengte van het terras, maar hooguit over de halve lengte.
Aan het einde van de installatie worden de randtegels op maat gesneden. In het beste geval wordt één plaat per rij doormidden gesneden. Eén helft wordt dan aan het begin en één aan het einde van de rij geplaatst.
In de regel past het garagedak of het dak van het huis echter niet optimaal bij de afmetingen van de platen. Snijd vervolgens een strook van de juiste breedte uit het midden van het paneel, zodat er twee randpanelen van dezelfde grootte ontstaan voor één rij panelen.
De terrasplaten worden vlak tegen de huismuur of de borstwering van het garagedak gelegd, dus zonder voeg. Aan een open kant, zoals op een balkon, kunnen de platen 2 tot 3 cm boven de vloerplaat uitsteken.
Zagen doe je best met een houtzaag, een cirkelzaag, decoupeerzaag of sabelzaag. De doorgang voor de reling wordt het best gezaagd met een decoupeerzaag.
Instructies als PDF om te downloaden
De feel-good oase voor een kleine vakantie thuis
Het is dus heel eenvoudig om een aangenaam en duurzaam terras op het dak van een garage of gebouw te maken met WARCO terrastegels. Met deze instructies kunnen zelfs onervaren mensen het doen.
Verander een ongebruikt plat dak in een oase waar je gezin zich goed voelt. Wat dacht je van een daktuin? Bloeiende inheemse planten en struiken verbeteren de lucht en creëren een aangenaam microklimaat. Ze vormen een belangrijke habitat voor insecten en dienen als privacyscherm tegen de buren.
In de online shop van WARCO vind je een groot assortiment terrasplaten voor koop-, huur- en leasewoningen.
WARCO terrasplanken zijn ook handig voor huurders. De handige matten kunnen namelijk zonder schade worden verwijderd bij een verhuizing en elders weer worden gebruikt, op een balkon, maar ook voor een terras in de tuin, aan het huis of op een garage.
Gebruik de WARCO APP's en plan om te meten
Test in slechts een paar stappen je gewenste vloerbedekking ter plaatse met je smartphone of gebruik onze installatieplanner.
- Selecteer het gewenste product en start de preview
- Markeer het te leggen gebied en kies de juiste kleur
- Bepaal het aantal benodigde stukken vloer met behulp van de installatieplanner.
ALLESDICHT vormt zich
op elke ondergrond
een zeer elastische
en permanent
dichterubberen huid.
- oplosbaar in water - zonder gifstoffen
- verwerk jezelf volgens de instructies
- voor wand, vloer en aansluitingen
- bestand tegen drukkend water
- Gehele of gedeeltelijke oppervlakte
- op dakbekleding, dakpannen, beton enz.