Shop
  Terras aan op een plat dak of een garagedak
Stap voor stap naar het dakterras
Der bessere Bodenbelag für Terras aan op een plat dak of een garagedak
Neue Elemente braucht der Boden
Der bessere Bodenbelag für Terras aan op een plat dak of een garagedak
Neue Elemente braucht der Boden
Der bessere Bodenbelag für Terras aan op een plat dak of een garagedak
Neue Elemente braucht der Boden
Der bessere Bodenbelag für Terras aan op een plat dak of een garagedak
Neue Elemente braucht der Boden

Hoe leg je een terras aan op een plat dak of een garagedak?

Een zitgroep staat op een terras dat is aangelegd met vierkante terrasplaten in een aardkleurig dessin. Langs de gegalvaniseerde reling staan citrusbomen.

In veel gevallen kan he tplatte dak op een huis of garage heel goed gebruikt worden als terras. Hier leest u hoe u met weinig moeite een terras op een plat dak kunt aanleggen. U kunt het beschreven werk gemakkelijk zelf uitvoeren, of een plaatselijke vakman inhuren.

Stap-voor-stap gids voor het perfecte dakterras

 1. Is het platte dak of de garage geschikt als terras?
 2. Welke vloerbedekking voor het dakterras?
 3. Hoe leg je vloerbedekking op de garage of het platte dak?
 4. Hoe leg je terrastegels op dakvilt of membranen?

Is het platte dak of de garage geschikt als terras?

De aanleg van een terras op een garage of een plat dak wordt juridisch meestal beschouwd als een bestemmingswijziging van het gebouw. Daarom leidt uw eerste weg u naar de bouwadministratie om na te gaan of u in aanmerking komt voor goedkeuring.

Als de garage op de erfgrens staat, moet u uw project afstemmen met de buurman om geschillen te voorkomen. En natuurlijk moeten de structurele omstandigheden worden gecontroleerd.

Draagvermogen
Kan het dak als terras worden gebruikt, wat is het draagvermogen?

Vooral bij een dak van hout en bij een garagedak of carport moet het draagvermogen van de constructie worden gecontroleerd.

Alleen als het draagvermogen voldoende is voor de terrasvloer en de extra belasting door mensen en terrasmeubilair kan de overkapping worden belopen en als terras worden gebruikt.
Status onderlaag
Is het dak dicht? Is er schade of slijtage aan de dakafdichting?

Vooral bij bitumen membranen en dakvilt is de levensduur van de dakafdichting beperkt. Daarom moet worden gecontroleerd of het dak dicht is en blijft.

In geval van twijfel moet het oppervlak volledig worden gerenoveerd of plaatselijk worden gerepareerd.
Verloop
Is er voldoende afschot en functionerende drainage?

Regenwater moet goed kunnen afvloeien op het terras. Een afschot naar de afvoer van 1% tot 2% is meestal voldoende.

Door een emmer water te legen, kan ter plaatse gemakkelijk worden gecontroleerd of er voldoende afschot is in het gebied dat naar de afvoer loopt.
bestaande vloerbedekking
Kan de bestaande vloerbedekking worden gebruikt als ondervloer?

Het hangt ervan af van welk materiaal de bestaande vloerbedekking is gemaakt en in welke staat van onderhoud deze verkeert. Ook het materiaal waarvan het nieuwe terras wordt gemaakt speelt een belangrijke rol.

Verweerd hout of WPC moet meestal worden verwijderd.

Elk plat dak moet permanent worden afgedicht tegen het binnendringen van water. Voor het waterdicht maken kunnen verschillende materialen worden gebruikt: Bitumen membranen, dakvilt, dakplaten, platdakfolie of een gegoten waterdichtingsmassa.

Vaak is de waterdichting de laatste laag op het dak en dus direct blootgesteld aan het weer.

Soms bevindt de waterdichting zich onder een beschermende laag van structuurbeschermende matten of een vulling van grind of steenslag. Bij een dak dat al als terras wordt gebruikt, bevindt de dakafdichting zich onder de vloerbedekking. Bij een stenen vloer of platen op palen, evenals bij een terras van hout of WPC, is deze gemakkelijk toegankelijk. Bij tegels op chape is de waterdichting eerder ontoegankelijk.

ALLESDICHT vormt zich
op elke ondergrond
een zeer elastische
en permanent
dichterubberen huid.

ALLESDICHT van WARCO is de veilige waterdichting voor een plat dak of garagedak die je gemakkelijk zelf kunt aanbrengen. Na droging vormt ALLESDICHT een blijvend elastische en goed scheuroverbruggende rubberhuid.
 • oplosbaar in water - zonder gifstoffen
 • verwerk jezelf volgens de instructies
 • voor wand, vloer en aansluitingen
 • bestand tegen drukkend water
 • Gehele of gedeeltelijke oppervlakte
 • op dakbekleding, dakpannen, beton enz.

Tip van de expert!

 • Terrasplaten van WARCO hebben een zeer laag gewicht per oppervlakte-eenheid en zijn daarom ook geschikt voor zwakke dakconstructies.
 • Terrasplaten van WARCO kan meestal rechtstreeks op de bestaande dakafdichting of op de betonplaat worden gelegd. Stutten of een dikke laag steenslag, zand of mortel zijn niet nodig.
 • Terrasplaten van WARCO wordt meestal rechtstreeks gelegd op oude en gebarsten terrasplaten van beton, natuursteen of sierbeton en ook op tegels.

Welke vloerbedekking voor het dakterras?

Vierkante terrasplaten in de kleur design Grey en Dark Grey Granite in het formaat 50 × 50 cm zijn gelegd als vloer op een dakterras op een gebouw of garage. In een hoek voor de reling is een zithoek waar een hond ontspannen voor ligt te dutten.

Een goede terrasoverkapping moet veel kunnen. Maar niet alle vereisten zijn op het eerste gezicht duidelijk. Sommige herkent de bouwer pas als de vloer er al ligt en er onverwachte problemen opduiken.

De vloer van het dakterras moet er goed uitzien en bij het huis passen. Hij moet lang meegaan en weinig onderhoud vergen. Tegels die al na een paar jaar breken en afbrokkelen of houten planken die splinteren en rotten zijn slecht.

Indien mogelijk moet het oppervlak bestand zijn tegen uitglijden bij droog en nat weer en dus een minimum aan veiligheid bieden. Voor kinderen of senioren is een vloer met schokdempende eigenschappen (valbeveiliging) nuttig.

Vooral voor een zonnig dakterras is het belangrijk dat de vloer goed isoleert en niet veel opwarmt, maar alleen een beetje warmte opslaat. Als het gebouw dicht op elkaar staat, moet de vloer geluid absorberen of in de eerste plaats niet toelaten.

Daarnaast spelen de totale constructiehoogte en het gewicht van de bekleding en onderbouw, evenals de kosten voor materialen en installatie, een belangrijke rol.

Bewuste selectie - vergelijking van verschillende materialen

Tegenover weelderig groen ligt een garage die in de helling is gebouwd, vermoedelijk voor een woonhuis. Op het betonnen dak worden leigrijze terrastegels van WARCO gelegd, zodat het dak in de toekomst als terras kan worden gebruikt.

Voordat je een systeem kiest, moet je de beschikbare vloerbedekkingen vergelijken op basis van objectieve criteria:

 • Gebruikseigenschappen en technische gegevens
 • Kosten voor de vloerbedekking
 • Kosten voor verhuizing en hulpmateriaal
 • Inspanning voor verzorging, onderhoud en service
 • Levensduur

Naast de objectieve criteria spelen ook persoonlijke voorkeuren en eisen een rol in de vergelijking. Je moet je echter niet te veel laten leiden door vooroordelen, beloften of valse verwachtingen.

In de vergelijking kunnen zowel aanbiedingen van vaklui als vloersystemen voor zelfinstallatie met elkaar vergeleken worden.

Een schets maken - Het installatieplan voor het nieuwe terras

Op grafiekpapier worden de contouren van het terras van een garage met het aangrenzende huis als schets getekend. Op het oppervlak van de garage worden de terrasplaten in de vorm van een kruis gelegd, beginnend in het midden en oplopend naar de zijkanten. De randplaten zijn niet getekend.

Meet het toekomstige dakterras op en neem de afmetingen over in een tekening. Vaak volstaat een schets op ruitjespapier op een schaal van 1:100, waarbij 1 cm op het papier overeenkomt met 1 m op het dakterras en een vak in de tekening een terrasplaat voorstelt in het formaat 50 x 50 cm.

Let op onregelmatigheden in het oppervlak, zoals bobbels, waterafvoeren, leuningen en treden.

Teken de nieuwe dakterrasvloer op schaal af op de tekening. Let op het legpatroon en, in het geval van betonplaten, natuursteen, WPC-planken, hout of tegels, op de voegen.

De schets kan worden gebruikt om precies te bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. En het is gemakkelijk om te zien waar je moet snijden en waar de resulterende delen nog kunnen worden gelegd om te passen. Zo bespaar je materiaal en voorkom je onnodige afsnijdingen en afval. Bovendien helpt het legplan bij het ontwerp van het nieuwe terras door een visuele indruk te geven van het afgewerkte terras.

Het legplan is ook een goed hulpmiddel om te beslissen van welk materiaal de nieuwe dakterrasvloer moet worden gemaakt. Want hier worden de verschillen tussen de materialen duidelijk zichtbaar.

Hoe leg je vloerbedekking op de garage of het platte dak?

Het werk dat nodig is om de nieuwe terrasplanken correct te plaatsen, hangt af van het gekozen materiaal en de bestaande ondervloer. In de regel moet het oude terras eerst worden verwijderd en moet er een geschikte nieuwe onderconstructie worden gebouwd.

WARCO-platen zijn een uitzondering, omdat de terrasplaten hier meestal rechtstreeks op de dakafdichting van het platte dak of de garage worden gelegd.

Planken van hout of WPC
Eerst wordt er op het dak een stabiele onderconstructie van vierkante balken gebouwd. De onderconstructie ligt op rubbergranulaat of stelvoeten en moet horizontaal worden uitgelijnd.

Tot slot worden de houten planken of WPC-planken op afstand van elkaar op de draagbalken geschroefd of geklemd.
Tegels en plavuizen
Op het zorgvuldig gereinigde dak, bedekt met een PE-folie, wordt de dekvloer aangebracht, getroffeld en gladgestreken. Zorg ervoor dat er een afschot is in de richting van de afvoer en de uitzettingsvoegen.

Zodra de mortel goed droog is, kunnen keramische tegels of terracotta tegels worden gelijmd met tegellijm en vervolgens zorgvuldig worden gevoegd.
Betonplaten, natuursteen
Terrasplaten van beton, sierbeton, natuursteen of kunststeen worden los gelegd, d.w.z. met een open voeg.Een zorgvuldig geëgaliseerde laag steenslag kan als ondergrond dienen.

Vaak worden de platen echter ook op kunststof palen gelegd.Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de platen echt recht liggen.
Panelen van WARCO
WARCO tegels worden meestal direct op de bestaande ondergrond gelegd, bijvoorbeeld op dakvilt, beton, tegels of stenen platen, zonder verdere voorbereidende werkzaamheden.

Een laag bouwbeschermingsmatten of steenslag moet worden verwijderd. In het geval van kunststof waterdichtingsmembranen is een vlies als scheidingslaag vereist.

Hoe leg je WARCO-terrastegels op dakvilt of dakbanen?

Twee woongebouwen staan op een perceel op een heuvel. Tussen de huizen werd een garage-uitbouw geplaatst. Het platte dak op de garage-uitbouw werd door de bewoners van het huis zelf ontworpen tot een dakterras met behulp van WARCO-terrastegels.
1. Uitpakken en distribueren

Een of twee dagen voor het leggen moet u de nieuwe tegels van het pallet uitpakken en uitspreiden of op zijn minst in verschillende kleine stapeltjes verdelen. 

Bij het uitpakken kunt u de planken rangschikken volgens kleurschakeringen, zoals u dat ook doet met parket, houten vloerplanken of natuursteen. Natuurlijk fabriceert WARCO de panelen zo dat het kleurontwerp over het hele oppervlak zo homogeen mogelijk lijkt. Een lichte variatie verlevendigt het oppervlak en is in principe onvermijdelijk.

2. Let op de juiste temperatuur

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe terrasplanken zowel in de zomer als in de winter goed liggen, moet je bij het leggen letten op de temperatuur. Een bewolkte hemel en een constante temperatuur van 15 tot 20°C zijn ideaal. Dat komt omdat WARCO-platen, net als veel andere materialen, onderhevig zijn aan thermische uitzetting.

3. Voorkom plassen op de waterdichting

Plassen mogen niet permanent op de ondergrond van het dakterras blijven staan. Terrasplaten mogen namelijk niet in het water liggen. Dakbanen worden vaak onzorgvuldig en niet evenwijdig aan de helling gelijmd. Bij regenachtig weer verzamelt zich water tussen de overlappingen van de afzonderlijke platen.

Gebruik dakvilt om de oneffenheden in de ondergrond weg te werken. Knip stukken dakvilt op maat van de deuk en gebruik ze om oneffenheden uit te vlakken. Het dakvilt kan ook losjes op elkaar worden gelegd in verschillende lagen.

De stukken dakvilt rotten niet en verdrijven het water effectief. Eenvoudiger en beter kan niet!

4. Verplaats de lengteas en dwarsas

Bepaal eerst het midden van het oppervlak. Span hiervoor een koord van de rechter achterhoek naar de linker voorhoek en een tweede koord van de linker achterhoek naar de rechter voorhoek van het terras. Plaats de eerste plank in het midden van het snijpunt van de gespannen koorden en lijn ze uit.

Als eerste stap leg je nu de eerste rij planken in de lengteas en in de dwarsas, beginnend bij de middelste plank. Zo voeg je hele planken toe tot je de rand van het oppervlak bereikt. Corrigeer indien nodig de uitlijning van de assen om de terrasvloer mooi te maken.

5. Hele platen in het oppervlak leggen

Leg nu alle hele terrasplaten in het oppervlak. Werk vanuit het midden en de assen naar de randen van het dakterras. De terrasplaten van WARCO zijn zo gevormd dat ze samen een stevig samenhangend oppervlak vormen wanneer ze worden gelegd.

Leggen vanuit het midden van het oppervlak naar de randen toe is in veel gevallen raadzamer dan leggen vanuit een hoek. Aan de ene kant maken de symmetrische randen het gelegde oppervlak veel mooier en aan de andere kant tellen onnauwkeurigheden bij het leggen niet op over de hele lengte van het terras, maar hooguit over de halve lengte.

6. Snijd de randplaten op maat en bevestig ze.

Aan het einde van de installatie worden de randtegels op maat gesneden. In het beste geval wordt één plaat per rij doormidden gesneden. Eén helft wordt dan aan het begin en één aan het einde van de rij geplaatst.

In de regel past het garagedak of het dak van het huis echter niet optimaal bij de afmetingen van de platen. Snijd vervolgens een strook van de juiste breedte uit het midden van het paneel, zodat er twee randpanelen van dezelfde grootte ontstaan voor één rij panelen.

De terrasplaten worden vlak tegen de huismuur of de borstwering van het garagedak gelegd, dus zonder voeg. Aan een open kant, zoals op een balkon, kunnen de platen 2 tot 3 cm boven de vloerplaat uitsteken.

Zagen doe je best met een houtzaag, een cirkelzaag, decoupeerzaag of sabelzaag. De doorgang voor de reling wordt het best gezaagd met een decoupeerzaag.

Instructies als PDF om te downloaden

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.
nl_nl_hoe_leg_je_een_terras_aan_op_een_plat_dak_of_een_garagedak

De feel-good oase voor een kleine vakantie thuis

Het is dus heel eenvoudig om een aangenaam en duurzaam terras op het dak van een garage of gebouw te maken met WARCO terrastegels. Met deze instructies kunnen zelfs onervaren mensen het doen.

Verander een ongebruikt plat dak in een oase waar je gezin zich goed voelt. Wat dacht je van een daktuin? Bloeiende inheemse planten en struiken verbeteren de lucht en creëren een aangenaam microklimaat. Ze vormen een belangrijke habitat voor insecten en dienen als privacyscherm tegen de buren.

In de online shop van WARCO vind je een groot assortiment terrasplaten voor koop-, huur- en leasewoningen.

WARCO terrasplanken zijn ook handig voor huurders. De handige matten kunnen namelijk zonder schade worden verwijderd bij een verhuizing en elders weer worden gebruikt, op een balkon, maar ook voor een terras in de tuin, aan het huis of op een garage.

Gebruik de WARCO APP's en plan om te meten

Test in slechts een paar stappen je gewenste vloerbedekking ter plaatse met je smartphone of gebruik onze installatieplanner.

 1. Selecteer het gewenste product en start de preview
 2. Markeer het te leggen gebied en kies de juiste kleur
 3. Bepaal het aantal benodigde stukken vloer met behulp van de installatieplanner.

Selecteer vloerbedekking voor installatie

gebruik de handige WARCO planner op precies te weten hoeveel tegels je nodig hebt!

WARCO's topproducten voor je dakterras