Stalmatten voor paarden
Rubberen stalmatten, boxmatten en paddockmatten kunnen de ideale stalvloer zijn voor het houden van een paard naar soort. Rubberen matten zijn gemakkelijk voor de gewrichten van het paard, gemakkelijk schoon te maken, slijtvast, duurzaam en besparen strooisel en tijd bij het uitmesten. Alles wat je moet weten over stalmatten vind je hier!
- Robuust, duurzaam en weerbestendig
- Betere gezondheid en meer comfort
- Oppervlakken met dynamische belastingen
- Waterdoorlatend of niet waterdoorlatend??
- Correcte installatie van niet-doorlatende stalmatten
- Hygiëne in de box en op de paddock
- Eenvoudige installatie en reiniging
- Paardenmatten van WARCO zijn de moeite waard
De voordelen in een oogopslag
- WARCO rubberen staltegels zijn gemaakt van PU-gebonden rubbergranulaat en lijken qua profielelasticiteit op een typische steppevloer. Paarden zijn van nature steppedieren en zijn aangepast aan een stevige, droge ondergrond. Daarom is een stalvloer van WARCO-stalmatten wonderbaarlijk geschikt voor deze diersoort.
- Stalmatten isoleren tegen de kou van de vloer en dempen het loopgeluid.
- Stabiele matten zijn antislip, bieden valbescherming en zijn gemakkelijk voor de gewrichten.
- Stalmatten zijn onschadelijk voor de gezondheid en zorgen voor een goed, stofarm stalklimaat.
- Stalmatten zijn onderhoudsarm, onderhoudsvrij en weerbestendig.
- Stalmatten zijn gemakkelijk te leggen. Veel klanten leggen ze zelf.
En last but not least zijn de duurzame WARCO-stalmatten een bijzonder voordelige stalvloer. Door Rubberen stalmatten te installeren kan tot 70% worden bespaard op de kosten voor bedding en uitmesten.
goed uit ervaring
"Ik heb dezelfde matten een paar jaar geleden in mijn paardenboxen geïnstalleerd en ben zeer tevreden. Kan ze alleen maar aanbevelen..."
Bernhard Kössler, 3 januari 2020, stalmat SD 40 mm, levering dn258997fs
De populairste rubberen stalmatten van WARCO
Gebruik paddock van rubberen staltegels het hele jaar door
Stalmatten van WARCO zijn de ideale comfortvloer voor paardenboxen, open boxen, loopstallen of weidestallen. Met een constructiehoogte van 40 mm en meer isoleren ze goed tegen koude en vochtige vloeren - een heerlijke comfortvloer voor paarden. De dieren profiteren van een sta- en ligcomfort dat gemodelleerd is naar de natuur. Vooral oudere paarden vinden het veel gemakkelijker om op te staan na het liggen op de slipvrije rubberen staltegels. Uitglijden op zowel natte als droge ondergrond wordt effectief tegengegaan. Dit minimaliseert ook het gevaar om vast te komen zitten.
Gewrichten, pezen, hoeven en het hele bewegingsapparaat van het paard worden beschermd door de licht verende stalmatten van WARCO. WARCO rubberen stalmatten helpen typische ziekten zoals irritatie van de luchtwegen, chronisch hoesten of stofallergieën te voorkomen. De oorzaak van deze ziekten is voornamelijk de conventionele stalbedekking. WARCO rubberen stalmatten verbeteren het stalklimaat, omdat de concentratie van schimmelsporen en stof in de stallucht afneemt door het sterk verminderde strooiselverbruik.
Paardenbedden
Veel paardenbedden gemaakt van schuimplastic (bijv. EVA) zijn ongeschikt voor paarden en kunnen zelfs permanente schade veroorzaken aan de pezen en banden van de dieren. Dit komt omdat het paard een hardloper is wiens anatomie ontworpen is voor een betreedbaar oppervlak en waarvoor het paardenbed te zacht of te dik is.
De harde paardenhoef heeft een klein contactoppervlak en zorgt voor een hoge puntbelasting op de bodem. Een paardenbodem zou zinvol zijn voor de eland, omdat de eland is aangepast aan een zachte, drassige ondergrond en staat als een evenhoevig dier met zijn klauwen wijd uitgespreid, dus met een groot draagvlak.
Gebruik paddock het hele jaar door
De rubberen paddock tegels moet het hele jaar door beschikbaar zijn voor het paard. Hiervoor moeten de toegang, de omheining en de grond veilig en geschikt zijn voor het paard.
In de rubberen paddock moet het paard veilig kunnen bewegen, niet in de modder staan, niet uitglijden tijdens spontane bewegingen en zich niet kunnen verwonden bij een val. De bodem zelf moet weer-, vorst- en rotbestendig zijn. Een modderige of stevig betreden weide, afhankelijk van het weer, is net zo ongeschikt als betonnen bestrating of asfalt.
Paddockmatten en rubberen composietmatten van WARCO voldoen aan de eisen van een paddockvloer die geschikt is voor paarden als ze jarenlang op de juiste manier worden gebruikt. Want dat is precies waarvoor ze zijn ontwikkeld en gemaakt. Dit werkt zo goed dat klanten zelfs hun rijbak hebben aangelegd met rubbergranulaat bestrating.
flinke voordelen
Met een buitenbak die is bestraat met paddockmatten of rubberen composietbestrating ontstaat er zelfs bij langdurig regenachtig weer geen modder of smeltwater en blijft de bak goed bruikbaar. Bovendien wordt de bodem nooit betreden, maar blijft deze altijd vlak.
Paddock vloer van WARCO
Composietbestrating van rubbergranulaat - niet alleen in de trainingsmolen
Double-T composiet bestrating van rubbergranulaat, vaak bonestone genoemd, is erg populair in stallen waar paarden worden gehouden. De rubberen bestrating wordt onder hoge druk geperst uit een speciaal mengsel van rubbergranulaat en rubbervezels. Hierdoor zijn de rubberstenen bijzonder taai en resistent, maar toch waterdoorlatend.
Dit maakt de robuuste en zeer veerkrachtige rubber composiet bestrating van WARCO de ideale vloer voor stapmolens, stalgangen, verzorgingsplaatsen, wasplaatsen en voor alle paden in de manege waarop paarden worden geleid of gereden.
De WARCO straatsteen heeft dezelfde afmetingen als de BEHATON dubbel-T betonstraatsteen met dezelfde vorm, de H-steen. Dit betekent dat beide materialen naadloos in één oppervlak kunnen worden geïntegreerd. En net als bij de BEHATON H-steen ontstaat er bij het leggen een uiterst stabiele verbinding tussen de stenen. Dit komt doordat elke H-steen oppervlaktecontact heeft met zes omliggende H-stenen. Dit creëert een stabiele mechanische verbinding die voorkomt dat de straatstenen verschuiven of kantelen en die bestand is tegen hoge dynamische belastingen in het oppervlak.
staltegels en stalmatten van rubbergranulaat voor een paardenstal
Wat is logischer: waterdoorlatende of niet-waterdoorlatende stalmatten?
De meningen lopen uiteen over de vraag of waterdoorlatende of niet-waterdoorlatende matten de betere keuze zijn in de stal en vooral in de box. Deze vraag is echter verkeerd gesteld, omdat de eigenschap van waterdoorlatendheid slechts het gevolg is van een beslissing stroomopwaarts. De juiste vraag zou moeten zijn:
Dunne en harde of dikke en dempende stabiele matten?
De verschillen tussen waterdoorlatende (dikke en dempende) en niet-waterdoorlatende (dunne en harde) mattypes zijn talrijk en komen voort uitde druk waarmee de panelen tijdens de productie worden geperst en
- de granulatie (korrelgrootte) van het gebruikte materiaal,
- de druk waarmee de panelen tijdens de fabricage worden samengeperst, en
- de structuur van de onderkant van het paneel (glad of reliëf).
Alle stalmatten hebben één ding gemeen: geen enkele stalvloer van rubbermatten is geschikt om paarden rechtstreeks op te laten stromen (plassen). Dit is noch paardvriendelijk, noch hygiënisch, noch bevorderlijk voor de levensduur van de stalmatten.
In principe moet urine in vloeibare vorm onder alle omstandigheden worden vermeden in de paardenstal! De afbraak van ongebonden urine produceert namelijk ammoniak en de gevaren van ammoniak in de stal zijn bij elke paardeneigenaar bekend. Daarom wordt de paardenstal al eeuwenlang bedekt met een goed absorberend materiaal (stro). Het stro bindt en neutraliseert de vloeibare urine.
Hetzelfde geldt voor het gebruik van rubberen matten in de paardenstal: Urine mag niet vloeibaar zijn, maar moet onmiddellijk gebonden worden. Er moet voorkomen worden dat urine door de rubberen vloer of door de voegen tussen de matten sijpelt.
Paarden deponeren hun urine niet graag op een harde ondergrond omdat het opspat. Elke koetsier weet dit: tijdens een rit over verharde of geasfalteerde paden houden paarden de urine op totdat de aandrang om te plassen te sterk wordt of totdat ze een weide of natuurlijke ondergrond bereiken. Dan wordt de blaas geleegd.
Voor de paardenhouderij betekent wat tot nu toe gezegd is dat het gestalde paard een zachte, absorberende ondergrond moet hebben in de stal of vrij toegankelijk voor de stal om te plassen, 24 uur per dag en op elk moment van het jaar. Dit betekent echter ook dat plekken (in de stal) waar het paard niet mag plassen, voorzien moeten zijn van een vrij harde vloer.Ein Stall, in dem dünne, harte (nicht
- Een stal waarin dunne, harde (niet waterdoorlatende) stalmatten liggen, moet daarom altijd en volledig bedijkt zijn.
- Een paardenstal met onbeperkte toegang tot een paddock (met natuurlijke bodem) of een paddock bedekt met dikke, dempende (waterdoorlatende) stalmatten hoeft niet bezaaid te zijn.
- In een permanent of tijdelijk gesloten paardenstal, bijvoorbeeld een conventionele paardenbox, die bekleed is met dikke, dempende (waterdoorlatende) stalmatten, is er geen strooisel, maar is een deel ingericht als toiletruimte (met strooisel).
Urine in de stal
Alle stalmatten hebben één ding gemeen: geen enkele stalvloer van rubberen matten is geschikt om paarden direct op te laten plassen. Dit is niet paardvriendelijk, niet hygiënisch en niet bevorderlijk voor de levensduur van de stalmatten.
De eigenschappen in directe vergelijking: dunne en harde ./. dikke en dempende stabiele matten
Criterium | dun & hard | Dik en dempend |
---|---|---|
Dikte | 10 - 20 mm | 30 - 55 mm |
Rubbergranulaat | fijngemalen | Grof gemalen |
fysieke dichtheid | > 1.050 kg/m3 | < 1.000 kg/m3 |
Oppervlak | met gesloten poriën, met anti-slip reliëf | met open poriën antislip |
Onderkant | vlak of licht gestructureerd | Sterk gestructureerd |
Waterdoorlaatbaarheid | Plaat ondoordringbaar, Voegen doorlatend | doorlaatbaar over een groot gebied |
Verspreiding | Niet mogelijk | diffusie-open |
warmte-isolatie | laag, ca. 0,16 W/(m·K) | merkbaar, ca. 0,1 W/(m·K) |
Geluidsisolatie | gering | goed tot zeer goed |
Schokdemping | nauwelijks | Laag tot goed |
Urine weerstand | matig | Materiaalafhankelijk, laag tot matig |
Verhuizing | Verlijming over het gehele oppervlak van een gelijmde funderingslaag | Zwevende installatie op gelijmde of rasterachtige basislaag |
Gewrichten | moet worden gelijmd (verzegeld) | Geen nabewerking |
Beddengoed | Doos moet volledig bezaaid zijn; kleine besparing | Doos moet volledig of (met toilethoek) niet vervuild zijn; lage tot hoge besparing |
hoofdfuncties | Vloerbescherming, comfort, geluidsisolatie | Vervanging van afval (alleen in combinatie met een toilethoek), comfort, koude-isolatie, geluidsisolatie |
betere dikte & demping
In de regel verdienen dikke en dempende (waterdoorlatende) stalmatten de voorkeur. Dit soort matten isoleert veel beter tegen de kou van de grond en de elasticiteit ervan komt beter overeen met de fysiologische behoeften van paarden.
De toiletruimte - hygiëne in de box en op de paddock
Er werd een paddock gecreëerd op een geasfalteerd erf in Beckenried, Zwitserland, dat niet helemaal vlak en open was naar de weg. De waterdoorlatende, 43 mm dikke paardenboxmatten bieden de pony's een antislip en profielelastisch oppervlak.
Om ervoor te zorgen dat de paarden op een ontspannen manier kunnen balken en dat de urine niet op de weg terechtkomt, maar onmiddellijk wordt opgebonden, is er een ruim bemeten toiletruimte in een hoek van de paddock met uitzicht op de weg.
Voordat de paardenboxmatten werden gelegd, werd de binnenplaats slechts beperkt gebruikt als ren of paddock, zoals de sporen van hoefijzers op het asfalt laten zien.
In de linker achterhoek is de afgebakende en vervuilde toiletruimte al te zien.
Als een paard langere tijd in een stal staat of in een box die bedekt is met waterdoorlatende, d.w.z. dikke en dempende stalmatten, moet er in ieder geval een toiletruimte met voldoende strooisel beschikbaar zijn.
De toiletruimte moet ongeveer een meter breed zijn. Het is duidelijk gescheiden van de rest van de ruimte als een strook of rechthoek aan één kant van de stalruimte door een balk op de vloer. De toiletruimte bevat strooisel dat de opgehoopte urine bindt. De houten balk op de vloer voorkomt dat het strooisel op de rest van de stal terechtkomt.
De voordelen: Er is minder strooisel nodig en het uitmesten blijft beperkt tot een klein gebied. Dit verlaagt de kosten voor stalbedekking en stalwerkzaamheden met ongeveer 70 procent. Bovendien profiteren de paarden van een isolerende stalvloer die aangenaam schoon en droog blijft.
Het wordt afgeraden om paarden in gesloten stallen uitsluitend op stalmatten te stallen. Bij het urineren spat de urine van de vloer op de benen van de paarden, waar ze van nature een hekel aan hebben. Hierdoor houden de dieren urine vast, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
Daarnaast is het gewoon onhygiënisch als urine of opgedroogde resten ervan zich verzamelen op, in en onder de matten. Paarden moeten daarom uit principe niet op stalmatten urineren, ongeacht of ze waterdoorlatend zijn of niet.
plassen in het nest
"Verrassend genoeg gaan de paarden echt niet op de platen, maar zoeken ze altijd de hoek met strooisel op. Alleen het kaf komt op de platen terecht en kan met aanzienlijk minder vreemde stoffen worden opgehaald en afgevoerd. Besparing op strooisel en mest. Uitmesten gaat natuurlijk ook veel sneller."
Ulrich Verlande, 21 december 2019, stalmat SD 40 mm, levering dn256946fs
Leggen en reinigen van waterdoorlatende stalmatten
De harde paardenstalmatten en stalmatten van WARCO hebben recht gevormde zijkanten. Hierdoor zijn ze gemakkelijk weer op te pakken voor een regelmatige basisreiniging van stallen en vloeren. Leg de WARCO-stalmatten gewoon op een geschikte ondervloer, bij voorkeur in halfsteensverband of wildverband, d.w.z. met een T-voeg. Om te voorkomen dat de planken in de ruimte uit elkaar drijven, moet het plankoppervlak rondom begrensd zijn; vaak is de stalmuur of een houten balk voldoende.
Een gebonden bodemlaag moet een helling van ongeveer twee procent naar de drain toe hebben. Een ongebonden, infiltratie-open basislaag van kunststof honingraatroosters kan snel en zonder veel moeite op gegroeide grond worden gemaakt. Gebruik voor het op maat zagen van de boxmatten een sterke cirkelzaag met een grof getand zaagblad of een kettingzaag.
Het reinigen van de WARCO stalvloer - met de hand of machinaal - is eenvoudig: droog met een bezem of veger of nat met een waterslang of hogedrukreiniger. De hogedrukreiniger zorgt voor de beste reinheid.
Goed isolerende (waterdoorlatende) stalmatten
geen complicaties
"Makkelijk te installeren, makkelijk schoon te maken. Levering was snel en zonder complicaties."
Ulrich Haupt, 27 december 2019, Stalmat Luxe 55 mm, levering dn257791fs
Waterdichte stalmatten correct installeren
De dunne en harde (niet waterdoorlatende) stalmatten zijn in de eerste plaats vloerbeschermingsmatten. Zij beschermen de vloerplaat in de stal, meestal van beton, tegen mechanische beschadiging en tegen blootstelling aan paardenurine. Dit is echter alleen het geval als de rubberen vloer daadwerkelijk volledig waterdicht is gemaakt. Daartoe moeten de voegen tussen de waterdichte stalplaten worden gelijmd en afgedicht, bijvoorbeeld met de PU-lijmkit OP83.
Ook de dunne en harde (niet waterdoorlatende) stabiele matten moeten over hun hele oppervlak op de ondergrond worden gelijmd. Dit werkt bijzonder goed met WARCO ALLESDICHT, de duurzaam elastische rubberhuid om te schilderen of te plamuren.
In één arbeidsgang wordt ook de bestaande vloer duurzaam afgedicht en van extra bescherming voorzien. ALLESDICHT wordt in 2 tot 3 lagen aangebracht - de stabiele matten worden in de laatste, nog natte laag gelegd. Bij het in elkaar schuiven wordt ook de voeg opgevuld; extra voegen is niet nodig.
Niet-waterdoorlatende stabiele plaat
De stalvloer van WARCO - uw voordelen
- aan de soort aangepaste paardenhouderij - droge grond
- Isoleren tegen vloerkoude
- antislip - minder kleven
- beter stabiel klimaat - minder ziekten
- Sneller uitmesten - minder afval
- Bewezen kwaliteit - robuust en duurzaam
- Vele types - voor elk gebied in de stal
- de moeite waard - rechtstreeks van de fabrikant
Paardenmatten van WARCO - het is de moeite waard!
Boxmatten, stalplaten, rubberen composietbestrating, paddockmatten en stalmatten van WARCO bewijzen al tientallen jaren hun waarde in stallen wereldwijd. Want naast het aan de soort aangepaste comfort voor paarden en andere hoefdieren en de functionele voordelen zijn WARCO stalvloeren een zeer rendabele vloerbedekking. Niet voor niets bevelen veel dierenartsen, onderzoeksinstellingen en landbouwadviescentra het stallen van paarden op rubberen matten aan.
De aanschafkosten voor WARCO stalvloeren verdienen zichzelf snel terug, omdat de totale bedrijfskosten voor strooisel, uitmesten, mestverwerking en de dierenarts vaak meer dan de helft lager uitvallen.
Er zijn geen buitengewone vervolgkosten voor de stalhouder, omdat de rubbergranulaatplaten van WARCO onderhoudsvrij zijn. De levensduur van een correct geïnstalleerde en gebruikte WARCO-stalvloer bedraagt tien of meer jaar. Bovendien koopt u bij WARCO rechtstreeks van de fabrikant en profiteert u dus van de lagere prijzen in de winkel.
Alpaca's, lama's, geiten...
Overigens zijn WARCO rubbergranulaatmatten niet alleen ideaal voor paarden of pony's - ze zijn ook de perfecte stalvloer voor alpaca's, lama's, geiten, schapen en andere hoefdieren!
Alle WARCO producten voor paarden
Veelgestelde vragen
De waterdoorlatende stabiele matten worden geproduceerd met gemiddelde druk. Hierdoor ontstaan microscopisch kleine openingen tussen de rubberkorrels in de matten; de stalmat wordt doorkruist door een netwerk van microkanaaltjes. Daardoor bieden de waterdoorlatende stalmatten een goede isolatie tegen de kou van de grond en een elasticiteit die de gewrichten ontziet en overeenstemt met de anatomie van het steppepaard. Het helpt ook dat de onderkant van de waterdoorlatende stalmatten een ruwe structuur heeft; de mat ligt niet plat op de grond, maar staat op een aantal korte pijlers.
De waterdoorlatende stalmatten vervullen vooral de functie van een beschermende mat voor de stalvloer. Bij de productie van deze stalmatten wordt rubbergranulaat onder hoge druk samengeperst tot homogene platen met een dikte van 10 tot 30 mm. De waterdichte stalmatten zijn dus slechts licht elastisch en bieden weinig isolatie tegen de kou van de vloer. De stalvloer moet traditioneel worden ingebed. De voegen tussen de stalmatten en de wandaansluiting moeten zorgvuldig en permanent worden afgedicht om te voorkomen dat urine en water onder de stalmatten door sijpelen.
Met waterdoorlatende stalmatten is het sta- en ligcomfort voor het paard voldoende. Het paard kan dus direct op de dikke rubbergranulaat stalmatten staan. Wel moet in ieder geval worden voorkomen dat het paard regelmatig urine op de matten laat lopen en dat de matten in de urine liggen. De agressieve paardenurine tast namelijk de rubbergranulaat-stalmatten aan en vormt ammoniak. Aangezien paarden alleen in uiterste nood op de stalmatten plassen (het spettert), is het nuttig gebleken om in de paardenbox of de loopstal een toilethoek te creëren, d.w.z. een gedeeltelijke ruimte gevuld met traditioneel strooisel.
Voor waterdichte stalmatten geldt: een dunne rubberen vloer van waterdichte (dichte) stalmatten is hard en koud en biedt het paard nauwelijks sta- of ligcomfort. Zonder stalbedekking zou het paard niet droog op de rubberen mat staan, maar in zijn eigen slurry van paardenuitwerpselen en urine. Hoef- en luchtwegaandoeningen zouden het gevolg zijn. Daarom moet de paardenbox of de loopstal altijd volledig met waterondoorlatende (dichte) stalmatten worden bedekt.
Dit hangt af van verschillende factoren, zoals dikte, grootte en dichtheid. Maar één ding is consequent: dankzij het unieke montagesysteem kunt u onze stalmatten zelf leggen, vervangen en gemakkelijk onderhouden. Dat bespaart u geld.