Veelgestelde vragen

    WARCO Knowledge - typische vragen en antwoorden over WARCO vloerbedekkingen.

    Hier vindt u gedetailleerde en gefundeerde antwoorden op uw vragen over WARCO vloerbedekkingen. Voer een trefwoord in het zoekveld in of blader door de onderwerpen en vragen.

    Als je hier geen geschikt antwoord vindt, vraag het dan telefonisch of per e-mail aan bij de WARCO-Gespecialiseerd advies of gebruik de praktische contactformulier.

    Dealers | Agenten | Beurzen

    Waar kan ik WARCO producten bekijken?

    Er zijn verschillende manieren om naar WARCO producten te kijken. In heel Europa vindt u referentieobjecten, d.w.z. openbaar toegankelijke plaatsen waar WARCO-producten zijn geïnstalleerd en zijn producten zijn geïnstalleerd en worden gebruikt. In de regel zijn deze referentie-objecten vrij toegankelijk. De adressen en De adressen en informatie over welk product u daar kunt verwachten, vindt u op de website van WARCO.

    U kunt bij WARCO ook productstalen en kleurstalen aanvragen. Deze monsters geven u een objectieve indruk van het product dat u wenst en dat geschikt is voor uw doel.

    Bezoek de WARCO Galerie in Neustadt an der Weinstraße. Alle relevante producten van WARCO producten zijn tentoongesteld en kunnen worden bekeken. Bovendien vindt u zeer In WARCO Gallery vindt u hooggekwalificeerde adviseurs die u graag helpen bij het oplossen van uw persoonlijke problemen. uw persoonlijke toepassingsprobleem op te lossen.

    Zijn er dealers of agenten met een eigen showroom en magazijn?

    In bijna elke bouwmarkt en bouwmaterialenhandel kunt u WARCO producten bestellen. Maar geen enkele bouwmarkt of bouwmaterialenhandel heeft een display met WARCO producten. Daarvoor is de verscheidenheid aan producten van WARCO te groot, met meer dan 5000 verschillende artikelen.

    Het grote aantal verschillende artikelen is ook de reden dat de meeste producten van WARCO op bestelling worden gemaakt en niet uit voorraad komen. Dit omdat elke klant verse en nieuwe goederen verwacht.

    U kunt bij WARCO echter gratis monsters van goederen en kleuren aanvragen en zo objectieve informatie uit eerste hand over de producten krijgen. Bovendien zijn er in heel Europa zogenaamde referentieobjecten, d.w.z. openbaar toegankelijke locaties waar u een kijkje kunt nemen naar een bepaalde WARCO-vloer die daar al gelegd en in gebruik is. Zonder enige verplichting.

    Kan ik een vertegenwoordiger of medewerker vragen?

    Nee, WARCO heeft geen vertegenwoordigers of buitendienstmedewerkers in dienst. De deskundige adviseurs die u telefonisch, per e-mail of persoonlijk in de WARCO Gallery kunt bereiken, zullen echter al uw vragen over WARCO producten en hun toepassing deskundig en objectief beantwoorden.

    Bij complexere problemen of vragen die illustratie vereisen, kunt u ons gewoon per e-mail informatieve foto's of planningsdocumenten van uw project toesturen. In de regel zijn gedetailleerde foto's voor de deskundige adviseurs voldoende om de situatie te beoordelen.

    Komt een medewerker van WARCO mijn gebied opmeten en beoordelen?

    Nee, WARCO heeft geen buitendienst. Standaard huishoudelijke methoden zijn meestal voldoende om een gebied op te meten. Met behulp van een schets, bij voorkeur op een vierkant vel papier, kan eenvoudig de benodigde hoeveelheid WARCO vloerbedekking en kantenband worden bepaald.

    Direct in de winkel vindt u ook de WARCO installatieplanner voor elke vloerbedekking, waarin u eenvoudig de afmetingen van uw oppervlak invoert en die vervolgens verschillende installatiepatronen voorstelt en het aantal benodigde tegels berekent.

    Als u vragen heeft over WARCO vloeren en de verwerking ervan, helpt de deskundige adviesdienst u deskundig en vriendelijk per telefoon, e-mail of zelfs persoonlijk in de WARCO-galerie in Neustadt an der Weinstraße. Natuurlijk kunt u ook per e-mail foto's van uw project naar het adviesbureau sturen.

    Wat heeft de WARCO Galerie in Neustadt an der Weinstraße te bieden?

    De WARCO Gallery in Neustadt an der Weinstraße is in de eerste plaats een tentoonstellings- en adviescentrum, d.w.z. een plaats waar een breed scala aan WARCO-producten naast elkaar in directe vergelijking kan worden bekeken. Natuurlijk is ook de presentatie van kleurontwerpen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling.

    In de WARCO Gallery wachten gekwalificeerde deskundige adviseurs u op om u objectief en uitgebreid te informeren over alle aspecten van WARCO vloeren en de toepassing ervan.

    Zijn er referentieobjecten waar ik naar kan kijken?

    WARCO levert zowel aan particuliere als aan commerciële en gemeentelijke klanten. Het is bekend dat WARCO wordt gebruikt in een aantal openbaar toegankelijke gebouwen in heel Europa. Deze openbaar toegankelijke objecten zijn voornamelijk speeltuinen, sportfaciliteiten of fitnesscentra, maar ook horeca of commerciële objecten. In principe geven wij geen adressen van particuliere klanten door.

    De locaties van deze objecten zijn op de website van WARCO met een pin gemarkeerd in een Google Map applicatie als referentieobject. Daarnaast worden het jaar van levering en de naam van het geleverde product genoteerd. Zo kunt u een object in uw omgeving bekijken waarin WARCO producten zijn geïnstalleerd.

    WARCO aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor de actualiteit van de gegevens.

    Is er een magazijnverkoop of een zelfbedieningsmarkt?

    Er is geen voorraadverkoop en geen winkel waar u onmiddellijk WARCO-vloeren kunt meenemen. Met de duizenden verschillende artikelen die WARCO produceert en waarvan altijd een minimale hoeveelheid beschikbaar moet zijn, zou dit niet haalbaar zijn.

    Wel is het mogelijk om bestelde goederen na productie zelf af te halen in Landsberg (aan de A9 bij Halle), in Fischamend bij Wenen of in Embrach in Zwitserland.

    Ontwerp | Planning | Meting

    Kan ik productstalen en kleurstalen aanvragen?

    WARCO stuurt u graag product- of kleurstalen toe. Het productmonster is een ca. 10 × 10 cm groot deel van een paneel, meestal gemaakt van SBR, in een afwerking die geschikt is voor uw project. Met het productmonster kunt u zich vertrouwd maken met de essentiële eigenschappen van het product. Op verzoek stuurt WARCO gratis monsters van twee of drie verschillende producten.

    Het kleurmonster is een speciaal gemaakt en uitgesneden element van ca. 10 × 10 × 0,7 cm, waarmee u het effect en de kleurrijkheid van het kleurontwerp in het origineel kunt zien. De kleurstaal mag niet verward worden met een productstaal. Een kleurstaal is geen plaat die op een andere (draagplaat) kan worden geplakt, maar een product dat speciaal en uitsluitend voor de presentatie van de kleur wordt vervaardigd.

    Wat is het verschil tussen kleurstalen en materiaalstalen?

    Het materiaalmonster is een stuk, gewoonlijk ongeveer 10 × 10 cm groot, dat uit een regelmatig vervaardigd produkt wordt gesneden. Voor de vervaardiging van de materiaalmonsters worden afzonderlijke producten uit de reguliere productie genomen en in materiaalmonsters gesneden.

    Bij persoonlijke materiaaltesten is het voor een leek nauwelijks mogelijk om een verschil in de fysische eigenschappen van bandengranulaat of EPDM vast te stellen. WARCO gebruikt daarom meestal een productvariant van bandengranulaat en kleurloos bindmiddel als materiaalmonster.

    De kleurmonsters daarentegen zijn speciaal voor het kleurontwerp geproduceerde vellen die in handzame monsterstukjes van 10 × 10 cm worden gesneden. De fysische eigenschappen zoals dichtheid, waterdoorlaatbaarheid, elasticiteit, enz. van de kleurstalen hoeven niet overeen te komen met die van het product waarin u geïnteresseerd bent. De kleurstaal geeft slechts een realistische indruk van de kleur (binnen toleranties), vergelijkbaar met een RAL-kleurenkaart of een lakstaalblad bij de autodealer.

    Is het materiaal van de kleurstalen ook verkrijgbaar als plaat?

    Ja, WARCO biedt de panelen waaruit de kleurstalen zijn gesneden te koop aan als complete panelen. Deze platen hebben een formaat van 1000 × 1000 × 7 mm. Deze platen zijn slechts voorwaardelijk geschikt voor gebruik als vloerbedekking. WARCO raadt het gebruik als vloerbedekking niet of slechts in uitzonderlijke gevallen aan.

    Kan ik een enkel paneel of element bestellen?

    Ja, er is geen minimum bestelhoeveelheid voor de meeste WARCO producten. U kunt dus in bijna alle gevallen een willekeurig aantal van één of meerdere producten in de winkel bestellen.


    Kan ik bij WARCO een individueel kleurontwerp bestellen?

    In het geval van monochrome kleurschakeringen, d.w.z. eenkleurige producten bestaande uit ofwel SBR en gekleurd bindmiddel ofwel effen EPDM, zijn geen individuele kleurschakeringen mogelijk. In dit geval is WARCO afhankelijk van het kleurengamma van de leveranciers van het bindmiddel of EPDM-granulaat.

    Voor producten waarvan het oppervlak bestaat uit een kleurontwerp gemengd uit verschillende gekleurde EPDM-granulaten, is een individueel kleurontwerp mogelijk. Om een economisch rendabele productie mogelijk te maken, moeten afhankelijk van het product bepaalde minimumhoeveelheden worden gehaald. Ga ervan uit dat een individueel kleurontwerp pas vanaf een productiehoeveelheid van 3000 kg en meer kan worden gerealiseerd.

    Stuurt WARCO ook complete producten als gratis monsters?

    De door WARCO toegezonden product- of kleurstalen zijn altijd uitsneden in het formaat van ca. 10 cm x 10 cm. Heeft u complete producten nodig, dan kunt u deze in de winkel kopen. Bijna alle producten zijn per stuk verkrijgbaar, slechts enkele producten hebben een minimale bestelhoeveelheid.

    Hoe kan ik een lekkende ondergrond afdichten?

    Bij de renovatie van balkons, terrassen, dakterrassen of arcades, maar ook stallen of zwembaden, rijst vaak de vraag hoe de ruimte vóór het leggen van de nieuwe vloerbedekking zinvol kan worden afgedicht om te voorkomen dat water in het bouwvlak dringt.

    Wij bevelen twee varianten aan: Ofwel waterdicht maken met dakbanen, bij voorkeur van EPDM. Deze dakbanen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, ook grote. Vaak is het mogelijk het oppervlak te bedekken met één enkele waterdichtingsplaat die individueel op maat wordt gesneden. De folie wordt als een doek op het oppervlak gelegd en vastgezet. Een waterdichtingsplaat die in één stuk precies op maat wordt gesneden, heeft het grote voordeel dat er geen voegen en overlappingen zijn zoals bij het waterdicht maken met bitumenplaten. Dit maakt de plaatsing gemakkelijker, sneller en veiliger.

    Met WARCO ALLESDICHT, de dikke rubbercoating, is waterdicht maken nog eenvoudiger en veiliger. ALLESDICHT wordt eenvoudig in 2-3 lagen op het te waterdicht maken oppervlak aangebracht en vormt na droging een zeer elastische, scheuroverbruggende en robuuste rubberhuid die permanent met de ondergrond verbonden is. Met ALLESDICHT is het geen probleem om schachten of verbindingen die in de ondergrond liggen schoon af te dichten.

    Zijn de voegen in de panelen duidelijk zichtbaar in het oppervlak?

    Of de voegen van WARCO vloerbedekkingen al dan niet zichtbaar zijn in het oppervlak hangt af van het type tegelconstructie en het kleurontwerp van de bedekking.

    In de regel is bij vloertegels met rechte, afgeschuinde (gebroken) randen het voegpatroon zichtbaar in het oppervlak - net zoals u van traditionele tegels gewend bent.

    Bij het geavanceerde installatiesysteem met ritssluiting verbindt de vergrendeling de afzonderlijke tegels positief tot een veilig samenhangend tegeloppervlak en voorkomt dat de voegen wijd open zijn. Er zijn dus geen brede, open voegen, alleen fijne kieren tussen de tegels.

    Bij tegels met ritsvergrendeling en een natuurlijk kleurontwerp van verschillend gekleurde rubbergranulaten zijn de voegen bijna onzichtbaar. De voeg, die gewoonlijk als een schaduw wordt ervaren, lost op in het kleurontwerp.

    Bij tegels met ritsvergrendeling en niet-gebroken, niet-afgeschuinde randen is de voeg vrijwel onzichtbaar en zelfs op blote voeten nauwelijks waarneembaar. Bij gekleurde dessins bestaande uit verschillende kleuren rubbergranulaat kan men spreken van een voegloos legpatroon.

    Bij eenkleurige producten zijn de voegen min of meer duidelijk zichtbaar, afhankelijk van het type tegel.

    Welk legpatroon: schaakbord, half verzet of wild verzet?

    Er zijn een aantal zogenaamde legpatronen voor het leggen van vloertegels:

    • Kruisverband, het dambordpatroon, d.w.z. leggen met kruisvoegen (de tegels van de afzonderlijke rijen liggen precies op elkaar),
    • Diagonaalverband als speciale vorm van het kruisverband, het plaatoppervlak wordt 45° gedraaid zodat een rechte rand ontstaat,
    • row bond of half bond, brick offset of half offset (elke rij wordt precies een halve paneellengte verschoven ten opzichte van de voorgaande rij),
    • wildverband (een willekeurige verschuiving van een rij ten opzichte van de voorgaande rij, typisch voor de installatie van laminaat en planken).
    • Welk installatiepatroon kan worden gebruikt voor WARCO-panelen hangt altijd af van het constructietype van het desbetreffende paneel:

    Panelen zonder verbindingssysteem aan de paneelranden kunnen in een willekeurig legpatroon worden gelegd.

    • Panelen met steekverbinders worden altijd in een rijverband gelegd.
    • Panelen met ritssluiting (ook met verdekte ritssluiting) worden in kruisverband of diagonaalverband gelegd. 
    • Grootformaat platen met ritssluiting of verdekte ritssluiting kunnen ook in rijverband worden gelegd.

    Bij WARCO-platen die zijn voorzien van een bevestigingssysteem aan de paneelranden en in verschillende legpatronen kunnen worden verwerkt, is de keuze van het legpatroon niet relevant voor de positiestabiliteit van het afgewerkte oppervlak. Doorslaggevend is altijd het type verbinding tussen de panelen (het verbindingssysteem) en de vakkundige plaatsing van de panelen in het oppervlak.

    Is het mogelijk dat WARCO de panelen in de fabriek al op maat snijdt volgens mijn installatieplan?

    Nee. Het heeft geen zin de panelen in de fabriek te snijden volgens de door de klant opgegeven afmetingen. Enerzijds kunnen meetfouten bij de klant later bij de plaatsing tot problemen leiden, anderzijds moet bij de plaatsing rekening worden gehouden met de maattolerantie van de tegels.

    Net als bij parket, laminaat of tegels worden de tegels tijdens de installatie direct op maat gesneden en afgestemd op de inbouwsituatie. Dan past de vloerbedekking echt in de ruimte.

    Wordt de randwig gebruikt voor randafwerking op het balkon of terras?

    Bij het leggen van WARCO-platen op balkons en terrassen is een randwig meestal niet nodig. De randwig of wigvormig randelement is een struikelbeveiliging, d.w.z. een helling, die wordt gebruikt wanneer een trede, d.w.z. een kleine trede van maximaal 10 cm, in het oppervlak moet worden overbrugd om het oppervlak stap- of drempelvrij te maken.

    In het geval van een balkon of terras kan het bijvoorbeeld nuttig zijn een randwig aan de toegangsdeur te bevestigen om struikelen bij de drempel te voorkomen of om het voor een rolstoelgebruiker gemakkelijker te maken de buitenzitplaats te bereiken.

    Een typische toepassing voor de randwig is een speelplaats die als schiereiland of eiland is aangelegd op een groot geasfalteerd of betonnen terrein, bijvoorbeeld een schoolplein. Om te voorkomen dat kinderen bij de overgang van het asfalt naar de speelplek struikelen, wordt de speelplek afgebakend met wigvormige randelementen.

    Wanneer heb ik een lage plank nodig?

    De lage stoeprand is een stoeprand of stoeprand. Hij wordt gebruikt bij het ontwerp van paden en verhardingen op een ongebonden funderingslaag. Hij is vereist wanneer in elkaar grijpende straatstenen of platen met verbindingsstukken op een ongebonden funderingslaag worden gelegd.

    De lage stoeprand wordt ook gebruikt om gebieden af te bakenen, bv. als bedrand, maar ook als rand van een beachvolleybalveld.

    De lage stoeprand wordt altijd rechtop geplaatst in een betonnen fundering met ruggensteun in de grond, met ten minste 65% van de lage stoeprand in de ondergrond. De lage stoeprand is elastisch, zodat zowel rechte als gebogen randen mogelijk zijn.


    Legplan. Goede planning loont!

    Een legplan is een belangrijke stap bij het leggen van vloerbedekking, omdat het helpt fouten te voorkomen bij het plannen van de oppervlakte en het bestellen van tegels en aanvullende elementen. Om een legplan te maken, moet het gebied op schaal worden getekend op grafiekpapier of ruitjespapier op een schaal van 1:100, waarbij 1 cm op het papier overeenkomt met 1 m in het gebied.

    Het legplan is ook een goede manier om de meest economische legstrategie te bepalen en na te gaan hoe het gebied met zo weinig mogelijk afval kan worden bedekt. Het legplan kan ook worden gebruikt om de werkelijke materiaalbehoefte te berekenen. Hiertoe worden de tegelvelden geteld. Het afval kan worden geoptimaliseerd door restpanelen op een geschikte plaats te gebruiken.

    Bovendien kan het legplan worden gebruikt om het effect van patronen van verschillend gekleurde tegels te controleren vóór de eigenlijke plaatsing. Een legplan is dus een praktisch hulpmiddel dat niet mag ontbreken bij het leggen van vloerbedekking.

    Als u de ruimte niet zelf op papier wilt tekenen, kunt u ook de legplanner van WARCO gebruiken. Voor elk WARCO-paneel in de winkel vindt u op de website toegang tot de installatieplanner. U hoeft alleen de afmetingen van het oppervlak in te voeren. De installatieplanner stelt vervolgens verschillende installatiepatronen voor en berekent de benodigde panelen.

    Berekening van de behoeften. Hoeveel panelen heb ik nodig?

    Alvorens te bestellen moet de werkelijke behoefte aan panelen en eventuele accessoires zo nauwkeurig mogelijk worden bepaald. Voor elk WARCO product worden de nominale afmetingen aangegeven: Er moet rekening worden gehouden met fabricage- en materiaaltoleranties.

    De afmetingen in de winkel of in offertes zijn de nuttige afmetingen, d.w.z. de afmetingen van het product waarop u uw behoefteberekening baseert. In het productinformatieblad wordt de nuttige maat aangeduid als de relevante maat. Daarnaast vindt u op het productinformatieblad ook de verpakkingsmaat. Voor sommige producten (bijvoorbeeld ritssluitingen) is de verpakkingsmaat groter dan de relevante maat omdat de panelen in elkaar grijpen.

    Voor een rechthoekig gebied is de berekening van de behoefte betrekkelijk eenvoudig:

    Volgend geheel getal (lengte van het gebied in cm / nuttige lengte van een paneel in cm) x Volgend geheel getal (breedte van het gebied in cm / nuttige breedte van een paneel in cm).

    Voor een oppervlakte van 940 cm x 300 cm en panelen met een nuttige breedte van 50 x 50 cm resulteert dit dus in

    Volgende geheel getal (940 / 50) x Volgende geheel getal (300 / 50) = 19 x 6 = 114 panelen.

    dus

    9,4 m x 3 m -> 9,5 x 3 m = 28,5 m² = 114 panelen.

    Voor trapeziumvormige gebieden, driehoekige gebieden of gebieden met gebogen zijden is het raadzaam een legplan te maken, d.w.z. een tekening van het gebied op schaal op millimeter- of vierkant papier, daarop de panelen te tekenen en het aantal benodigde panelen te tellen. De tekening laat ook zien of tegelgedeelten van een rij tegels elders kunnen worden gebruikt.

    Als alternatief kan de installatieplanner, die voor elk product in de shop op de WARCO-website kan worden opgeroepen, worden gebruikt om de benodigde panelen te berekenen en het installatiepatroon te kiezen.

    Afhankelijk van de grootte, de vorm en het gebruik van een oppervlak moeten altijd een paar tegels meer worden besteld dan de daadwerkelijke installatiebehoefte, om bij montagefouten of schade tijdens het gebruik van het oppervlak altijd een geschikt vervangend product bij de hand te hebben.

    Moet bij de planning van oppervlakken rekening worden gehouden met dilatatievoegen?

    Rubber gedraagt zich van nature net als hout en is daarom onderhevig aan volumeveranderingen door verwering. In tegenstelling tot hout worden deze volumeveranderingen echter grotendeels opgevangen door de rubbergranulaatprofielen zelf wanneer deze op de juiste wijze worden gelegd en gebruikt.

    In de praktijk betekent dit dat er bij de installatie geen uitzettingsvoeg wordt gelaten, maar dat het rubbergranulaat van rand tot rand gelijk wordt gelegd. De algemene installatievoorschriften, met name over de optimale installatietemperatuur, moeten in acht worden genomen.



    Past een WARCO vloer zich aan een oneffen oppervlak aan?

    De vloeren van WARCO zijn elastisch, de planken zijn buigzaam. Natuurlijk hangt de mate van buigzaamheid af van de dikte van de planken en de dichtheid, d.w.z. de persdruk waaronder ze zijn vervaardigd. In principe zijn dunne platen soepeler en flexibeler dan dikke.

    Alle WARCO-platen passen zich in verschillende mate aan een oneffen ondergrond aan. Scheuren, spleten en gaten worden overbrugd - depressies worden opgevuld.

    Een goed voorbeeld is de installatie van 30 mm dikke terrasplaten op een dakterras dat is afgedicht met bitumenplaten. Om ondoordringbaarheid te garanderen worden de bitumenplaten overlappend gelegd. In de overlapping liggen 2 lagen bitumenplaten op elkaar, waardoor een duidelijk zichtbare, licht verhoogde strook ontstaat. Het gehele dakvlak is licht gegolfd. De 30 mm dikke terrasplaten van WARCO passen zich aan het oppervlak aan, de overlappingen van het dakvilt zijn zichtbaar in het oppervlak, mits er geen hoogtecompensatie onder de platen is. 

    Het aanpassingsvermogen van de platen aan de ondergrond is natuurlijk een groot voordeel, want in tegenstelling tot betonplaten liggen de WARCO-platen ook op een licht oneffen ondergrond permanent vlak en wiebelvrij.

    Welke maattoleranties zijn van toepassing?

    Voor nieuwe, volledig gedroogde vormdelen van rubbergranulaat, gemeten bij een temperatuur van 20 °C en een relatieve vochtigheid van 40-60 %, gelden in het algemeen de volgende maattoleranties:

    lengte ± 2 %

    breedte ± 2 &

    hoogte ± 2 %, voor platen ± 2 mm

    Materiaal | Eigenschappen

    Van welk materiaal zijn WARCO producten gemaakt?

    De door WARCO vervaardigde producten bestaan uit ca. 90 % rubbergranulaat en 10 % bindmiddel. Dit zijn dus producten van PU-gebonden rubbergranulaat, waarbij PU staat voor polyurethaan en polyurethaan het bindmiddel is.

    Rubbergranulaat of rubbergranules zijn onregelmatig gevormde rubberdeeltjes die worden geproduceerd door het pletten of malen van grotere rubberdelen. De maximale randlengte van een rubberdeeltje kan tot 5 mm bedragen.

    Bij de formulering van een specifiek product wordt altijd uitgegaan van een bepaalde fractie van het rubbergranulaat, bijvoorbeeld rubbergranulaat met een randlengte van ten minste 1 mm en ten hoogste 3 mm. Ook de sorteercurve van het gebruikte granulaat, d.w.z. het kwantitatieve aandeel van grotere en kleinere granulaten in de totale hoeveelheid, is bepalend voor de eigenschappen van het eindprodukt.

    Er is natuurlijk niet één rubber, maar - vergelijkbaar met metalen - verschillende soorten rubber. WARCO gebruikt hoofdzakelijk twee soorten rubber, namelijk zwart SBR, dat uit gebruikte banden wordt gewonnen, en doorgeverfde EPDM, dat speciaal voor WARCO wordt geproduceerd voor de vervaardiging van WARCO-vloerbedekkingen.

    Hoe worden producten van rubbergranulaat gemaakt?

    De productie van vormstukken uit rubbergranulaat kan worden beschouwd als het bakken van wafels. Het deeg wordt gemengd, in het wafelijzer gelegd en onder druk en warmte gebakken om de afgewerkte wafel te vormen.

    Bij WARCO bestaat het deeg uit rubbergranulaat en het bindmiddel polyurethaan. Voor producten van SBR worden kleurloze of gekleurde bindmiddelen gebruikt om zwarte of eenkleurige elementen te verkrijgen. Voor produkten die uit verschillend gekleurde granulaten bestaan, wordt kleurloos bindmiddel gebruikt.

    Het rubbergranulaat, d.w.z. het rubber dat wordt vermalen tot kleine, onregelmatig gevormde kruimels, kan bestaan uit verschillende soorten rubber, bijvoorbeeld SBR, EPDM of TPE. De sorteercurve van het rubbergranulaat, d.w.z. de hoeveelheidsverhoudingen van de verschillende fracties (deeltjesgroottebereiken), is een van de beslissende factoren voor de eigenschappen van het eindproduct. Daarom speelt de zeefkromme een essentiële rol bij de vaststelling van de productieparameters.

    Naast de zeefkromme zijn ook de persdruk (en dus de dichtheid van het eindproduct) en de vormgeving van het element, met name het reliëf aan de onderkant, van doorslaggevend belang om producten met de gewenste specifieke eigenschappen te produceren.

    Om te voorkomen dat het afgewerkte element in de persvorm blijft kleven, wordt een lossingsmiddel, vergelijkbaar met de boter in een wafelijzer, op de contactvlakken van de vorm gespoten voordat de grondstof (mengsel van rubbergranulaat en bindmiddel) in bepaalde vormen wordt gevuld.

    Bij een temperatuur van ongeveer 80 °C blijven de elementen 10 tot 30 minuten in de matrijs totdat ze kunnen worden verwijderd. Na het persen duurt het nog enkele dagen voordat het gevormde deel definitief is uitgehard; daarom rusten de elementen enige tijd in de rijpingshal voordat zij worden verpakt en verzonden.

    Wat zijn de eigenschappen van SBR (styreenbutadieenrubber)?

    SBR (styreenbutadieenrubber) werd ontwikkeld in 1929 en was het eerste commercieel levensvatbare synthetische rubber. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog werd SBR bekend als Buna en hielp het Duitsland onafhankelijk te maken van de invoer van natuurrubber.

    Tegenwoordig wordt ongeveer 2/3 van de totale SBR-productie verwerkt tot banden. Andere typische producten van SBR zijn transportbanden, slangen, afdichtingen, schoenzolen, vloerbedekking en huishoudelijke artikelen. In WARCO-producten die geheel of gedeeltelijk uit SBR bestaan, wordt uit gebruikte banden tot korrels vermalen rubber gebruikt. Deze producten vormen dus een economisch en ecologisch zinvol, grondstofbesparend recyclingproces.

    De weersbestendigheid van styreen-butadieenrubber is beter dan die van natuurrubber, maar beduidend slechter dan die van ethyleen-propyleen-dieenrubber. SBR is bestand tegen thermische belasting en is grotendeels bestand tegen zuren en alkaliën, alcoholen, water en remvloeistof. Daarentegen doen alifatische, aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen, alsmede benzine, minerale oliën en vetten SBR opzwellen, waardoor de sterkte en elasticiteit afnemen.

    Mechanische eigenschappen

    • Rek bij breuk: 100,00 tot 800,00
    • Dichtheid: 1000,00 tot 1500,00 kg/m3
    • elasticiteitsmodulus: 0,300 tot 30,00 N/mm2
    • Treksterkte: 7,00 tot 25,00 N/mm2
    • Treksterkte: 3,5 MPa
    • Rek bij breuk: 450

    Thermische eigenschappen

    • Continue gebruikstemperatuur: -30,00 tot 70,00 °C
    • Warmtegeleidingsvermogen: 0,100 tot 0,300 W/mK
    Wat zijn de eigenschappen van het ethyleen-propyleen-dieen rubber EPDM?

    De grootschalige productie van EPDM (ethyleen-propyleen-dieen rubber) begon in 1963 bij de toenmalige Chemische Werke Hüls. In feite is EPDM niet één materiaal, maar een hele groep elastomeren die zijn samengesteld uit de monomeren ethyleen (etheen) en propyleen (propeen) en een diëen. De feitelijke eigenschappen van een EPDM-variant (het polymeer) zijn afhankelijk van de hoeveelheidsverhouding van de drie monomeercomponenten, de mate van hun verknoping en het type diëencomponent. In de praktijk betekent dit dat een EPDM-polymeer (binnen bepaalde grenzen) precies kan worden afgestemd op de eisen van de beoogde toepassing. Daarvan profiteren ook de klanten van WARCO, want het door WARCO verwerkte EPDM-granulaat wordt specifiek vervaardigd voor toepassing in vloerdelen.

    EPDM komen we in het dagelijks leven onder andere tegen in hoogwaardige membranen voor platte daken en gebouwafdichting of voor vijverbouw en stortplaatsafdichting. Maar ook raamafdichtingen of afdichtingsrubbers van deuren en kleppen in voertuigen worden van EPDM gemaakt.

    EPDM heeft een uitstekende ozon- en UV-bestendigheid en een goede verouderingsbestendigheid. EPDM is bijzonder temperatuurbestendig (-60 °C tot +160 °C), blijft ook bij lage temperaturen zeer flexibel en is goed bestand tegen zuren en alkaliën, alcoholen, water, heet water, chloor en zoutzuur. Evenals SBR is EPDM niet bestand tegen oliën, vetten en benzine. EPDM heeft zeer goede elektrisch isolerende eigenschappen.

    Ruikt een WARCO-vloer naar rubber?

    Natuurlijk ruikt een voorwerp van rubber naar rubber. Net zoals een beukenplank naar hout ruikt en leren bekleding naar leer.

    Bij WARCO vloeren van rubbergranulaat neemt de geurontwikkeling (onder constante externe omstandigheden) vanaf het moment van fabricage voortdurend af. U kunt dit vergelijken met de geur in een nieuwe auto.

    Hoe snel de geur verdwijnt is sterk afhankelijk van de externe invloeden en de omstandigheden op de plaats van gebruik. Hoe warmer de WARCO-vloer wordt, hoe intenser de geurontwikkeling en hoe sneller de geur verdwijnt. U kunt dit vergelijken met een pot gevuld met water op het fornuis. Hoe meer warmte wordt toegepast, hoe meer waterdamp wordt geproduceerd en hoe sneller de pot droog is. Als er minder warmte wordt toegepast, duurt het aanzienlijk langer voordat het water uit de pot is verdampt, maar wordt er aanzienlijk minder waterdamp geproduceerd (per tijdseenheid).

    Al vele jaren levert WARCO jaarlijks tienduizenden vierkante meters vloerbedekking aan particuliere, commerciële en gemeentelijke gebruikers die de vloerbedekking binnen (bijv. CrossFit Box) of buiten (bijv. balkon en terras) gebruiken. Het is gemakkelijk te begrijpen dat de producten van WARCO niet zo succesvol op de markt zouden zijn als er daadwerkelijk geurhinder zou optreden.

    Natuurlijk is de perceptie van geuren zeer individueel; wat de ene persoon stoort, kan voor een ander aangenaam zijn of door een derde helemaal niet worden opgemerkt. In uiterst zeldzame gevallen en in bijzondere installatiesituaties kan het echter voorkomen dat de geur individueel langer dan verwacht waarneembaar is. Een aantasting van de gezondheid kan worden uitgesloten.

    Kunnen WARCO vloerbedekkingen worden geïnstalleerd op een vloer met vloerverwarming?

    Ja, aangezien vloerverwarming altijd lage temperatuurverwarming is, kunnen WARCO vloerbedekkingen zonder problemen op een vloer met ingebouwde vloerverwarming worden gelegd.

    Houd er echter rekening mee dat elke WARCO-vloer thermisch isolerend is, waarbij de isolerende werking vooral afhangt van de dikte van het WARCO-paneel. Daardoor werkt de vloerverwarming langzamer, omdat de warmte eerst door de rubbergranulaatpanelen moet dringen.

    Uiteraard is de rubbergeur bij een op een verwarmde vloer gelegd paneel ook wat intenser dan bij een op een onverwarmde vloer gelegd paneel.

    Wat is de levensduur van WARCO vloerbedekkingen?

    De vraag naar de levensduur kan, net als de vraag naar de levensduur van een auto, niet algemeen worden beantwoord. Net als bij een auto hangt het van vele factoren af of de vloerbedekking van WARCO al na korte tijd versleten is of dat deze tientallen jaren zonder beperkingen kan worden gebruikt.

    Er zijn verschillende factoren die de levensduur van WARCO vloerbedekkingen direct beïnvloeden:

    • Selectie van het juiste product voor het beoogde gebruik
    • Installatie in overeenstemming met de plaatsingsrichtlijnen
    • Materiaal waarvan de WARCO-vloer is gemaakt (SBR, EPDM, TPE, enz.)
    • Intensiteit van het gebruik (bijv. privé of commercieel)
    • Externe invloeden die op het product inwerken (bijv. het weer, autoverkeer, enz.).

    Om het kiezen van de juiste vloerbedekking te vergemakkelijken heeft elk WARCO product een informatieblad waarin de relevante eigenschappen worden geëvalueerd. Het toont bijvoorbeeld de UV-bestendigheid, kleurechtheid of slijtvastheid van een bepaald product. Hoe geschikter een product is voor het beoogde gebruik en de plaats van installatie, hoe langer de levensduur.

    In de beschrijving van elk WARCO product vindt u verschillende vergelijkingswaarden (UV-stabiliteit, kleurechtheid, slijtvastheid) die rechtstreeks verband houden met de levensduur.

    Wat is het verouderingsproces voor WARCO producten?

    Hoe het verouderingsproces bij WARCO producten verloopt is afhankelijk van het materiaal, d.w.z. het type rubbergranulaat en het gebruik.

    Bij producten van SBR speelt zonlicht een belangrijke rol in het verouderingsproces, vooral bij gekleurde producten. Hoe intensiever het product aan zonlicht wordt blootgesteld, hoe sneller het veroudert. Een WARCO-product dat in de Golfstaten is geïnstalleerd, veroudert bijvoorbeeld veel sneller dan een WARCO-product dat in Midden- of Noord-Europa is geïnstalleerd. 

    Iedereen kent het verouderingsproces van SBR van autobanden: Het materiaal verliest na verloop van tijd een deel van zijn elasticiteit, wordt broos aan het oppervlak en verliest tot 2% van zijn volume. In Midden-Europa wordt aangenomen dat dit proces ongeveer twaalf jaar of langer duurt voor tegels die in de open lucht worden gelegd.

    Voor gekleurde SBR-producten wordt het zwarte SBR-granulaat gemengd met gekleurd bindmiddel. In het eindproduct is het zwarte granulaat dus voorzien van een gekleurde coating. Deze gekleurde coating kan tijdens het gebruik verloren gaan. Dit is goed te zien op de speelplaats onder de schommels: Oorspronkelijk gekleurde platen worden eerst zwart/gekleurd gespikkeld en uiteindelijk zwart.

    Producten van EPDM of met een EPDM-oppervlak zijn ongevoelig voor UV-straling (zonlicht) en zijn ook duurzamer dan producten van SBR. Ook hier maakt het niet uit of ze binnen of buiten worden geïnstalleerd. Bij deze producten kan worden aangenomen dat de veroudering van het materiaal veel langzamer verloopt dan bij SBR en enkele tientallen jaren kan duren.

    Bij EPDM is het rubbergranulaat door en door gekleurd, vergelijkbaar met een gummibeer. De kleurpigmenten zelf zijn bijzonder hoogwaardig en stabiel. Zoals bij elke kleur zijn echter nauwelijks waarneembare tot matige kleurveranderingen te verwachten, afhankelijk van de tint en de plaats van gebruik.

    Zijn WARCO producten echt vorstbestendig en zo ja, waarom?

    Ja, WARCO producten zijn echt en permanent vorstbestendig. Bevriezend water in de platen en randelementen veroorzaakt in geen geval schade of vernieling.

    U kunt dit eenvoudig zelf testen met een materiaalmonster en een vrieskist. Leg het materiaalmonster in de vrieskist, vul deze geheel of gedeeltelijk met water en plaats de kist in de vriezer. Het water bevriest, ook in het materiaalmonster. Het monster wordt echter niet beschadigd. Nu kunt u het water weer laten ontdooien en het experiment zo vaak herhalen als u wilt. Het resultaat is altijd hetzelfde: het materiaalmonster wordt noch beschadigd noch vernietigd tijdens het invriezen of ontdooien.

    De reden hiervoor is eenvoudig. Met de waterdoorlatende producten van WARCO kan water het rubbergranulaatelement binnendringen, doorstromen, maar ook onder ongunstige omstandigheden in het element bevriezen. Bij bevriezing zet water uit; het volume van ijs is ongeveer 1/11 groter dan het volume van dezelfde hoeveelheid vloeibaar water. Deze uitzetting wordt deels opgevangen door de elastische rubberkorrels in het element, deels neemt het volume van het gehele element toe. De elastische PU-verbindingen tussen de afzonderlijke rubberkorrels blijven echter stabiel.

    In tegenstelling tot veel andere vloerbedekkingen worden WARCO-vloeren bij het leggen meestal niet op de ondervloer gelijmd, maar alleen erop gelegd, d.w.z. zwevend. Aangezien de WARCO-vloer niet stevig aan de onderlaag (beton, chape, enz.) is vastgelijmd, kan hij niet van de onderlaag loskomen. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van gelijmde tegels, plavuizen of natuursteenplaten.

    Kan een WARCO vloer overreden worden door een auto of vrachtwagen?

    Of een WARCO-vloer door een auto of vrachtwagen kan worden overreden, hangt af van de productparameters. WARCO heeft vloerbedekkingen waar zelfs een vrachtwagen overheen kan rijden (bijv. rubber composiet bestrating) en producten waar zelfs geen auto overheen mag rijden (bijv. 100 mm dikke valbeschermingsplaten).

    In principe kan worden gesteld dat hoe vlakker de in de onderkant gegoten structuur is en hoe hoger de dichtheid, d.w.z. de dichtheid, hoe beter een vloer begaanbaar is.

    De begaanbaarheid van een product kan in de productbeschrijving worden afgelezen aan de hand van de vergelijkende waarde voor de druksterkte. Hoe hoger de waarde voor de druksterkte, hoe meer druk er per oppervlakte-eenheid op de vloer kan worden uitgeoefend, d.w.z. hoe hoger de mogelijke belasting per oppervlakte-eenheid.

    Laten meubelpoten sporen na op WARCO vloeren?

    Meubilair en geïnstalleerde apparatuur laten gewoonlijk geen sporen na op een WARCO-vloerbedekking als deze bestemd is voor de installatie van meubilair of apparatuur. Hieronder vallen bijvoorbeeld terrasoverkappingen, balkonoverkappingen, fitnessplaten of vloerbedekkingen voor beurzen en tentoonstellingen.

    Uiteraard moet het gewicht van de voorwerpen altijd in verhouding staan tot het contactoppervlak van de voeten, zodat de puntbelasting niet te groot is. Een goede vergelijkingsmaatstaf is de schoen met hoge hakken, die een draagvlak van beduidend minder dan een vierkante centimeter kan hebben en soms met 70 kilogram of meer wordt belast. De hiervoor ontworpen WARCO-vloeren kunnen deze belasting zonder problemen aan.

    Hoe groter het draagvlak, dus de bodem, en hoe beter de verdeling van de belasting, hoe kleiner het risico dat het voorwerp in de vloer drukt. 

    In principe heeft rubber een zeer hoge veerkracht. Voor elke WARCO vloerbedekking wordt de druksterkte vermeld in de productbeschrijving in de winkel onder de vergelijkende waarden. Hoe hoger de druksterkte, hoe hoger de punt- en vlakbelasting kan zijn.

    Waarom is de onderkant van veel WARCO-panelen niet vlak, maar gestructureerd, d.w.z. voorzien van uitsparingen?

    De min of meer uitgesproken structuur van uitsparingen die u aan de onderkant van bijna alle WARCO-panelen ziet, is een essentieel constructief en functioneel element. Het vervult verschillende taken, afhankelijk van het beoogde gebruik van de producten:

    Afvoer

    Bij buitengebruik loopt het regenwater door de waterdoorlatende WARCO-panelen naar beneden. Onder het paneel sijpelt het water in de ondergrond of, in het geval van een niet-doorlatende onderlaag (asfalt, beton, waterdichting, enz.), stroomt het weg met de helling mee door de uitsparingen in de WARCO-panelen, die fungeren als afwateringskanalen.

    Valbeveiliging

    De valdempende werking van de platen is niet alleen gebaseerd op de elastische eigenschappen van het rubber, maar ook op de dempende eigenschappen van de gestructureerde onderkant van de platen. De gestructureerde onderkant van de plaat versterkt de dempende eigenschappen van het rubbergranulaat en werkt als een schokdemper. Wanneer het rubber onder belasting samendrukt, wordt de botsenergie afgevoerd.

    Spanningscompensatie

    Externe invloeden zoals temperatuur of vocht kunnen spanning in de rubbergranulaatplaat veroorzaken. De uitsparingen in de onderzijde van de plaat voorkomen of verminderen deze spanningen en dragen zo in belangrijke mate bij aan een stabiele installatie.

    Trillingsdemping

    De reeds goede trillingdempende eigenschappen van rubbergranulaatplaten worden nog verbeterd door de uitsparingen in de onderzijde van de plaat, die het contactoppervlak op de ondergrond verkleinen. In het geval van geluidsabsorberende platen heeft de onderzijde van de plaat, die op de geluidsbron is gericht en uit piramidevormige structuren bestaat, een sterk geluidsabsorberend effect

    Vermindering van het gewicht

    Aangezien het volume van het materiaal wordt verminderd door de uitsparingen, wordt minder materiaal gebruikt en wordt het gewicht van het paneel verminderd.

    Hoe warm worden WARCO vloerbedekkingen - hoe is de warmte-absorptie?

    Of we ons comfortabel voelen bij een bepaalde temperatuur of dat we de temperatuur als te warm of te koud ervaren, hangt vooral af van onze persoonlijke perceptie van warmte. De situatie op het strand is bekend: De ene persoon ligt met blote huid in het hete zand en voelt zich aangenaam warm. De ander loopt met wandelschoenen over het strand omdat hij het gevoel heeft dat het zand zijn voeten zou verbranden.

    Natuurlijk kan de warmteabsorptie objectief worden gemeten. Hiervoor gebruikt de natuurkunde de waarde van de warmtecapaciteit, die de verhouding beschrijft tussen de toegevoerde warmte en de daardoor veroorzaakte temperatuurstijging. Voor rubber is deze waarde 1,6 kJ/(kg*K) en dus bijna gelijk aan het isolatiemateriaal EPS (polystyreen) met 1,5 kJ/(kg*K). Voor marmer daarentegen is de waarde slechts 0,8 kJ/(kg*K); bij marmer is dus een aanzienlijk kleinere hoeveelheid warmte dan bij rubber voldoende om de temperatuur met 1°K te doen stijgen.

    Een andere belangrijke waarde is de warmtegeleidingscoëfficiënt λ. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal de warmte geleidt en hoe sneller en dieper bijvoorbeeld een vloerbedekking opwarmt. Voor rubber is het warmtegeleidingsvermogen 0,16 W/(m*K), voor EPS (polystyreen), een uitstekend isolerend materiaal, is het 0,03 W/(m*K), maar voor marmer is het al 2,8 W/(m*K).

    Hoe warm een lichaam (bijvoorbeeld een vloerbedekking) wordt in de zon hangt onder andere af van het materiaal, de kleur, de intensiteit van de zonnestraling en de warmteafvoer. Bij WARCO producten zijn deze waarden zeer gunstig voor de gebruiker. Zo warmt een WARCO vloer in de zon slechts oppervlakkig en matig op; de warmte dringt relatief weinig in de vloer door.

    Op een warme zomerdag is de vloerbedekking daarom aan het oppervlak koeler dan andere vloerbedekkingen en straalt vooral geen onaangename warmte uit gedurende vele uren na zonsondergang of beschaduwing van het oppervlak, zoals bekend is van keramische tegels, natuursteen of zelfs WPC.

    Hoe goed isoleert een WARCO vloer tegen trillingen en contactgeluid?

    Structuurgeluid is geluid (d.w.z. hoorbare of waarneembare trillingen) dat zich voortplant in een vast lichaam, bijvoorbeeld een gebouw. Een vorm van contactgeluid is contactgeluid. We spreken van contactgeluid wanneer het geluid wordt veroorzaakt door huishoudelijke activiteiten. Dit zijn bijvoorbeeld bewegingen van mensen en dieren op de vloer of geluiden van huishoudelijke apparaten (wasmachine, stofzuiger, koffer op wieltjes, basbox) die op de vloer worden overgebracht.

    Structuurgeluid en contactgeluid kunnen worden geïsoleerd door de voortplanting van de geluidsgolven (trillingen) te voorkomen. Dit kan direct bij de geluidsbron gebeuren. Als u bijvoorbeeld met elastische rubberen zolen op een parketvloer loopt, voorkomt de rubberen zool het ontstaan van contactgeluid en loopt u rustig. 

    De isolatie kan echter ook worden bereikt door de overdracht in de structuur te verhinderen, d.w.z. dat de parketvloer uit het eerste voorbeeld volledig wordt ontkoppeld van de rest van de structuur door te drijven op een trillingsdempende laag. In dit geval kan men ook met hoge hakken over het parket lopen zonder dat het contactgeluid in de rest van het gebouw te horen is.

    Vereenvoudigd kan men zeggen dat de doeltreffendheid van de trillingsdemping door een dempingselement van rubbergranulaat, d.w.z. een vloerbedekking, ondervloer of machinelaag, des te groter is

    • hoe dikker het element
    • hoe uitgesprokener de in de onderkant van het element gegoten structuur is
    • hoe lager de dichtheid van het element.
    • Uiteraard moet het element stabiel genoeg zijn om de optredende belastingen op te vangen.

    In het algemeen bieden isolatie-elementen van rubbergranulaat bij een juiste keuze de best mogelijke contactgeluidisolatie in vergelijking met andere contactgeluidisolatiematerialen. Dit gaat zo ver dat geluidsoverlast van een fitnesscentrum in een flatgebouw volledig kan worden geëlimineerd door een geschikte WARCO-vloer. Ook aangebouwde balkons in woongebouwen worden effectief gedempt door balkonvloeren van WARCO.

    De effectiviteit van de contactgeluidisolatie wordt in de beschrijving van elk WARCO product als vergelijkingswaarde aangegeven.

    Hoe goed is de warmte-isolatie van producten van rubbergranulaat?

    In principe biedt een element van rubbergranulaat, afhankelijk van dichtheid, dikte en structuur, een vrij goede warmte-isolatie, die bij dagelijks gebruik duidelijk merkbaar is. Een vloerbedekking van rubbergranulaat mag echter niet worden verward met een sterk warmte-isolerend materiaal. Zij vervangt niet de door de bouwvoorschriften vereiste warmte-isolatie van een plat dak of balkon, maar draagt bij tot de verbetering van de warmte-isolatie.

    Zo levert een juist gekozen vloerbedekking van rubbergranulaat in een onverwarmde kelderruimte, onder een buitenverkoopstand, op een terras, in een werkplaats of in een fitnessruimte een merkbare comfortwinst op. De thermische isolatie van WARCO-platen wordt als bijzonder aangenaam ervaren bij het lopen op blote voeten of bij het zitten en spelen op de vloer.

    Klanten uit Spanje en Italië melden keer op keer dat ruimtes onder dakterrassen in de zomer en bij sterk zonlicht duidelijk minder opwarmen nadat een WARCO-vloer van minstens 30 mm dik op het dakterras is gelegd.

    Thermische isolatie kan objectief worden gemeten en wordt uitgedrukt door de warmtegeleidingscoëfficiënt λ. Hoe kleiner deze waarde, hoe beter een materiaal isoleert. Voor rubber is het warmtegeleidingsvermogen 0,16 W/(m-K), voor EPS (polystyreen) 0,03 W/(m*K), maar voor marmer al 2,8 W/(m*K). De werkelijke λ-waarde van een WARCO-vloer hangt altijd af van de dichtheid, de dikte en de structuur ervan. In de praktijk worden waarden tussen 0,15 en 0,07 bereikt.

    Een goede indicatie van de werkelijke warmte-isolatie wordt gegeven door de vergelijkende waarde die voor elk WARCO product in de productbeschrijving bij de evaluatie van de eigenschappen wordt vermeld.

    Waarvan hangt het af of een WARCO product waterdoorlatend is of niet?

    De mate van waterdoorlaatbaarheid, van goed waterdoorlatend tot niet waterdoorlatend, van een uit PU-gebonden rubbergranulaat vervaardigd product hangt voornamelijk af van de fysische dichtheid (Rho), ook wel bulkdichtheid genoemd. Dit is echter niet de fysieke dichtheid van het rubber, maar de fysieke dichtheid van het afgewerkte element.

    Een WARCO-product bestaat uit rubbergranulaat, d.w.z. onregelmatig gevormde deeltjes gemalen rubber die goed worden gemengd met het bindmiddel polyurethaan en vervolgens in vormen worden gebakken tot het afgewerkte element. De fysieke dichtheid van het eindproduct hangt af van de persdruk (en het gebruikte rubber). Deze dichtheid kan bij de formulering van een product worden aangepast over een zeer breed bereik, van ongeveer 500 kg/m³ tot ongeveer 1400 kg/m³, afhankelijk van de vereisten.

    Als het product met lage druk wordt geperst, liggen de afzonderlijke korrels niet over het gehele oppervlak tegen elkaar aan. Naast een groot aantal luchtbellen zitten er ook zogenaamde micro-kanalen in het product. Deze microkanalen lopen door het gehele product en kunnen door water worden doorgelaten. Een goed doorlatende vloerbedekking van WARCO laat 40 tot 60 liter water per vierkante meter per uur door. De vloer kan infiltreren.

    Bij het persen onder hoge druk liggen de korrels in het eindproduct dicht bij elkaar zonder tussenruimtes. Het product bevat weinig of geen luchtbellen. Water kan het product niet passeren.

    Als een volledig waterdichte vloerbedekking binnenshuis moet worden geïnstalleerd, moeten de stootranden van de waterdichte WARCO-platen tijdens het leggen worden afgedicht door over het hele oppervlak PU-lijm aan te brengen. Een praktisch alternatief is het leggen van de waterondoorlatende WARCO-platen in een nog vochtige laag WARCO ALLESDICHT. Zo wordt zonder veel moeite en met een hoge mate van veiligheid een volledige oppervlakteafdichting bereikt.

    In de beschrijving van elk WARCO product wordt de mate van waterdoorlatendheid als vergelijkingswaarde aangegeven.

    Tast chloorwater de WARCO producten aan?

    Of gechloreerd water een WARCO-product van rubbergranulaat aantast, hangt af van het chloorgehalte van het water en de intensiteit van het contact tussen het materiaal en het gechloreerde water (van kort bevochtigd tot permanent doordrenkt). Daarnaast speelt ook de materiaalsamenstelling van het WARCO-product een beslissende rol.

    Als vuistregel kan echter het volgende gelden:

    • Alle WARCO-producten kunnen worden gereinigd met water waaraan een chloorhoudend reinigingsmiddel in huishoudelijke hoeveelheden is toegevoegd.
    • Producten die SBR bevatten kunnen niet worden doordrenkt met chloorhoudend water.
    • Producten waarin alleen EPDM-rubbergranulaat is verwerkt, kunnen permanent met chloorwater worden doordrenkt en zijn daarom geschikt voor gebruik direct aan de badrand van een openbaar of intensief gebruikt binnen- of buitenbad.
    • Producten waarvan het oppervlak bestaat uit EPDM en de basis uit SBR en die door WARCO worden aanbevolen voor gebruik in zwembaden (voornamelijk buitenbaden) kunnen tijdelijk worden doordrenkt met chloorwater in lage concentraties.
    Zijn WARCO producten olie- en benzinebestendig?

    Zowel SBR als EPDM zijn niet bestand tegen oliën, vetten, benzine of diesel. Permanent of intensief contact met deze stoffen zorgt ervoor dat het rubber opzwelt en zijn sterkte en elasticiteit verliest. Kortstondig contact is echter ongevaarlijk.

    WARCO-vloeren worden vaak gebruikt als vloerbedekking in autocollecties omdat ze de banden beschermen tegen beschadiging tijdens het gebruik. Olielekkages komen in dergelijke voertuigen meestal niet voor - en als dat toch gebeurt, is het raadzaam er zo mogelijk een opvangbak onder te plaatsen.

    Als de WARCO-vloer wordt gebruikt in werkplaatsen waar af en toe olie of benzine lekt, moeten de lekkende hoeveelheden onmiddellijk worden opgenomen en moet de vloer worden gereinigd om schade te voorkomen.

    Zijn er volumeveranderingen in WARCO producten afhankelijk van temperatuur en vochtigheid?

    WARCO producten zijn hoofdzakelijk gemaakt van synthetisch rubber (SBR of EPDM) en hebben daarom soortgelijke eigenschappen als synthetisch rubber. Dit betekent dat ze in geringe mate onderhevig zijn aan thermische uitzetting, vergelijkbaar met hout, en uitzetting door vochtopname.

    In de praktijk betekent dit dat het volume van de producten kan veranderen afhankelijk van de temperatuur en de mate van (volledige) vochtopname. Voor producten die buiten worden geïnstalleerd, is vooral de verandering van seizoen en weer bepalend.

    In de regel zijn deze volumeveranderingen bij gebruik van de producten niet merkbaar.

    Voorwaarde is dat het voor de betreffende toepassing geschikte product is gekozen en geïnstalleerd volgens de installatie- en legrichtlijnen. Dan worden de volumeveranderingen door het paneel of element opgevangen.

    Zijn de producten van nabestellingen qua kleur identiek aan de oorspronkelijk bestelde producten?

    Voor elke kleurgroep is er een bepaalde tolerantie, d.w.z. een variatiemarge, waarbinnen de werkelijke kleuruitstraling rond de ideale waarde kan variëren. In dit verband is het mogelijk dat de later geleverde produkten dezelfde kleuruitstraling hebben als de oorspronkelijk geleverde produkten, maar er kunnen ook afwijkingen in de kleuruitstraling zijn.


    Voorts moet er rekening mee worden gehouden dat gloednieuwe producten er anders kunnen uitzien dan gebruikte producten.

    Zijn WARCO producten veilig voor de gezondheid?

    Het spreekt voor zich dat WARCO producten bij correct gebruik en verwerking geen gezondheidsrisico's opleveren. Producten met een EPDM-oppervlak voldoen aan nog strengere eisen dan producten die volledig uit SBR bestaan.


    Kunnen grondwater of bodem worden beschadigd door WARCO producten?

    WARCO producten geven bij correct gebruik en verwerking geen schadelijke stoffen af aan de bodem of het grondwater. Ze kunnen daarom zonder meer in de grond worden aangebracht of op een ongebonden onderlaag worden gelegd.

    Er zijn toepassingen waarbij WARCO gevormde rubbergranulaatdelen worden aangebracht voor oever- of taludstabilisatie. In deze gevallen is er voortdurend contact met stromend of stilstaand water en de natuurlijke ondergrond. En dit alles zonder negatieve gevolgen voor het milieu.

    Normen | Certificaten

    Bepaling van de kritische valhoogte voor valdempende vloeren van speelplaatsen volgens EN 1177

    EN 1177 specificeert nauwkeurig hoe de kritische valhoogte van valdempende speelvloeren ter plaatse of in het laboratorium moet worden bepaald, als individuele test of typegoedkeuring. EN 1177 beschrijft dus een gestandaardiseerde meetprocedure die de vergelijkbaarheid van verschillende valbeveiligingsproducten mogelijk moet maken.

    De testnorm is de afgelopen jaren meermaals herzien; elke herziening ging gepaard met een aanscherping van de testrichtsnoeren. Bij het ter perse gaan was de huidige editie DIN EN 1177: 2018-03, die de vorige DIN EN 1177 Corrigendum 1: 2008-12 vervangt. Bij de keuze van een valdempende speelplaatsvloer, of het nu gaat om synthetische valbeveiliging, valbeschermingsmatten, valgrind, schorsmulch of houtsnippers, is het dus van belang er goed op te letten dat de informatie over de kritische valhoogte is bepaald volgens de momenteel bindende testrichtlijn.

    EN 1177 wijst er ook duidelijk op dat de schokabsorptie van bepaalde losse bodemmaterialen (bijvoorbeeld zand, hout) sterk afhankelijk is van het vochtgehalte. Voorts wordt erop gewezen dat het gedrag van natuurlijke ondergrond en basislaag sterk wordt beïnvloed door temperatuur, vochtigheid en andere factoren. De test geeft daarom alleen de kritische valhoogte weer op het moment van de test en onder de op dat moment heersende omstandigheden.

    Praktische instructies

    Monster aanvragen 08 53 01 93 00 Vragen?