Shop
Terras in de tuin
Terrasontwerp gemakkelijk gemaakt

Hoe maak je een terras in de tuin?

1. legstrategie kiezen
Legplan voor een terras. De afmetingen zijn in vakken getekend en maken het gemakkelijker om Warco-platen te leggen.

In de WARCO shop vind je een link naar de installatieplanner voor elke vloerbedekking. Daar kun je de afmetingen van je ruimte invoeren en verschillende installatiestrategieën simuleren.

De installatieplanner laat je zien hoe de tegels eruit zullen zien als je bijvoorbeeld vanuit een hoek van de ruimte of vanuit het midden van een zijkant installeert. Of - en dit is in de meeste gevallen de beste legstrategie - als je vanuit het midden van het oppervlak legt. Natuurlijk berekent het installatieprogramma ook hoeveel tegels er nodig zijn.

De grafische voorstelling toont aan welke kant de tegels moeten worden gesneden. Vaak kunnen de restjes van de ene kant nog worden gebruikt aan de andere kant.

Het individuele installatieplan kan als PDF worden gedownload. Natuurlijk kunnen er ook verschillende varianten worden gemaakt.

2. het gebied afbakenen in het veld
Schets voor het afbakenen van het terras.

Bepaal eerst de afmetingen van het nieuwe terras. Houd niet alleen rekening met de bruikbare oppervlakte van het afgewerkte terras, maar ook met de projectie van het kunststof honingraatgaas en eventuele randen.

Kunststof honingraatroosters moeten aan de zijkanten zonder rand enkele centimeters voorbij de rand van het afgewerkte terras worden gelegd. 

Leg het terras waar mogelijk zo aan dat er geen afval is bij het leggen van de terrasplaten.

Bepaal de hoekpunten in het terrein en markeer ze met een paal. Verbind vervolgens de palen met een strak gespannen koord om de buitenranden van het terras af te bakenen.

Controleer de haaksheid van het afgebakende gebied door de diagonalen te meten. Als beide diagonalen even lang zijn, zijn de hoeken vierkant.

3. graafdiepte bepalen en uitgraven
op het plaatje zie je hoe het afgebakende terein  wordt afgegraven om ruimte te maken voor de onderlaag

De hoeveelheid af te voeren bovengrond hangt af van de plaatselijke omstandigheden (bv. helling van het terrein, bestaande ondergrond, beoogd gebruik). Over het algemeen wordt de berekening gemaakt aan de hand van de volgende formule: 

Dikte van WARCO-paneel + 4 cm kunststof honingraatrooster + 4 cm steenslag = uitgraven.

Bij ongunstige bodemomstandigheden kan een dikkere laag steenslag of een vorstbeschermende laag steenslag worden toegevoegd; steenslag is echter meestal niet nodig omdat de kunststof honingraatroosters een draagvermogen tot 400 ton/vierkante meter bieden.

De ontgravingsdiepte is in de meeste gevallen ongeveer 12 cm. Het is daarom niet nodig om zware apparatuur te gebruiken; schop en spade zijn voldoende om de grond in het afgezette gebied af te graven. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig wordt verwijderd en dat er geen gaten of oneffenheden zijn.

4. Stel lage planken in - alleen als dat nodig is
met rand stukken kun je een handige muur maken

De installatie van lage planken is noodzakelijk voor panelen van de FS-serie, voor alle series met ritssluiting kan dit meestal achterwege gelaten worden. De installatie van de diepe planken is relatief complex en vereist een zeer zorgvuldige werkwijze.

Eerst wordt een voldoende diepe en brede sleuf gegraven aan de gemarkeerde rand van het gebied. De bodem van de sleuf wordt goed verdicht. Oneffenheden of een helling kunnen worden geëgaliseerd met zand en ook worden verdicht. Trek een touwtje om de gewenste hoogte van de bovenrand van de lage planken te markeren.

Vul nu het met aarde bevochtigde beton op, plaats de lage planken en lijn ze uit. Verbindingsstukken helpen om de lage planken recht en zonder verschuiving te plaatsen. Maak vervolgens, zoals te zien is op de afbeelding, de rugsteun om de planken te verankeren.

Tijdens de installatie is het belangrijk om de uitlijning en tussenruimte van de lage planken regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze correct geplaatst zijn.

Pro tip!

Plaats in eerste instantie alleen de lage planken aan twee aangrenzende zijden van het oppervlak (zie afbeelding). De lage planken op de resterende open zijden worden geplaatst nadat het paneeloppervlak is gelegd. Op deze manier worden de maattoleranties van de panelen geneutraliseerd over het hele oppervlak zonder dat de randpanelen moeten worden gezaagd.

5. een ondergrond creëren
Schets voor de voorbereiding van het plan.

De term "ondergrond" verwijst naar de effen, draagkrachtige en, indien nodig, verdichte ondergrond. De ondergrond is de "fundering" van het terras. Onder platen van rubbergranulaat wordt de ondergrond meestal gemaakt zonder helling.

Als je nauwkeurig hebt gewerkt tijdens het uitgraven en de grond gelijkmatig en op de juiste diepte hebt verwijderd, heb je een voordeel bij het leggen van de ondergrond. Het is dan namelijk voldoende om het oppervlak te egaliseren. Als de diepte te ondiep is, wordt er wat aarde verwijderd (afgeschaafd). Depressies, d.w.z. gebieden die te diep zijn, worden opgevuld. Controleer met behulp van een waterpas en een richtlat of de ondergrond echt vlak is.

Als er tijdens het uitgraven te veel grond werd verwijderd, moet de opgevulde grond worden verdicht met een handtamper of trilplaat. Zorg hierbij voor een gelijkmatige verdichting over het hele oppervlak. Zorg ervoor dat de ondergrond waterdoorlatend is en dat kwelwater in de ondergrond kan dringen.

6. strooien en verspreiden
Schets voor het aanbrengen van de split.

Een laag steenslag wordt gelijkmatig op de ondergrond aangebracht. De dikte van de laag steenslag is meestal 3 - 5 cm.

In gerechtvaardigde uitzonderingsgevallen, in het geval van bijzonder hoge belastingen op het afgewerkte oppervlak en als de ondergrond niet draagkrachtig is, kan eerst een grindlaag van 10 - 20 cm (geen recyclage van bouwafval!) op de ondergrond worden gelegd, waarop vervolgens de steenslaglaag wordt aangebracht.

De korrelgrootte van de gebruikte steenslag moet 2/5 zijn. Met een snipperlaag van 3 cm dik is slechts 0,75 m³ snippers nodig voor een terras van 25 m². Deze hoeveelheid kan gemakkelijk worden verwerkt met een kruiwagen en een schep.

De snippers kunnen goed en gelijkmatig worden verspreid met een hark. Gebruik een waterpas en plaats deze afwisselend op verschillende punten op het oppervlak. Controleer de gelijkmatigheid en pas indien nodig de hoeveelheid snippers aan om oneffenheden te compenseren.

7. Strijk de steenslag voorzichtig glad
Schets voor het trekken van de splitsing.

De term "afschilferen" verwijst naar het gladmaken van het afschilferingsoppervlak met een richtlat. Afhankelijk van de grootte van het oppervlak gebeurt het verspanen in een of meer stappen.

Eerst worden twee geschikte geleiderails in de snippers geplaatst. De afstand tussen de geleiderails moet kleiner zijn dan de breedte van de richtliniaal. Lijn de geleiderails optimaal uit met behulp van een waterpas. Plaats vervolgens de richtlat aan één uiteinde op de twee geleiderails en trek deze horizontaal naar het andere uiteinde van de rails. 

Overtollig snipperwerk wordt weggeduwd van de richtlat terwijl deze wordt uitgetrokken, waardoor de plaatsen waar te weinig snipperwerk is, worden opgevuld. Zodra een deel is afgetrokken, worden één of beide geleiderails voorzichtig opgepakt en wordt het proces herhaald voor het volgende deel.

Werk uiterst nauwkeurig, want het schoon strippen van het snipperoppervlak is de voorwaarde voor een terrasvloer die op lange termijn goed ligt.

8. installeer grasroosters (honingraatroosters) van plastic en vul ze met steenslag
Schets voor het leggen van de plastic roosters.

Begin met het aanbrengen van het honingraatrooster in één hoek. Draai het honingraatrooster zo dat de zijden met de open oogjes naar de binnenkant van het oppervlak wijzen. Druk vervolgens het eerste kunststof honingraatrooster met de uitsteeksels naar beneden in de verwijderde steenslag. Plaats vervolgens de andere honingraatroosters na elkaar op dezelfde manier. De stekels aan de rand verbinden het ene honingraatrooster met het aangrenzende honingraatrooster.

Zorg ervoor dat de stekels van de honingraatroosters volledig in het grit dringen. Beweeg voorzichtig over het gestripte gritoppervlak om het niet te beschadigen. Zorg ervoor dat het oppervlak van de honingraatroosters glad, gelijkmatig en zonder treden is. Met een zaag kunnen de honingraatroosters zonder problemen op maat worden gezaagd.

Wanneer alle honingraatroosters geplaatst zijn, zijn ze volledig gevuld met steenslag. Overtollige steenslag kan worden verwijderd. De honingraatroosters moeten tot bovenaan gevuld worden, maar niet te vol, om een stabiele en duurzame basislaag voor je terras te garanderen.

9. plaats de eerste terrasplaat
Een ondergrond met honingraad roosters, alleen in het midden van het leg plan is nog een gat

In de meeste gevallen is het leggen van terrasplanken vanuit het midden van het oppervlak de beste legstrategie. Omdat

  • symmetrische, even grote randplanken worden verkregen, 
  • Installatiefouten tellen slechts op tot maximaal de helft van het oppervlak,
  • kan een ongunstig legpatroon worden gecorrigeerd vóór het snijden.

Eerst wordt het exacte midden van het oppervlak bepaald. De eenvoudigste manier om dit te doen is met twee touwtjes die kruislings worden gespannen vanaf de hoekpunten. Plaats de eerste plank precies in het midden van het oppervlak en lijn deze uit.

Belangrijk: Kies bij het leggen van rubbergranulaatmatten een dag waarop de zon niet schijnt. De temperatuur tijdens het leggen moet constant lager zijn dan 18 °C. De rubbergranulaattegels moeten volledig droog zijn wanneer ze worden gelegd. Voor een mooi legpatroon moeten de rubbergranulaatplaten voor het leggen worden gesorteerd (zoals bij parket).

10. middenrijen uitzetten en uitlijnen
Schets voor het leggen van de panelen in een kruisvorm.

Plaats nu meer panelen aan de vier zijden van het middelste paneel. Plaats alleen hele panelen en doe dit tot er niet meer genoeg ruimte is op het oppervlak voor een heel paneel. De panelen van de middelste rij panelen vormen een kruis. Om een precies rechte leglijn te krijgen, trek je een touwtje in de lengte en in de breedte langs de buitenkant van de planken.

Controleer nu of het legpatroon u bevalt. Soms is het zinvol om het legpatroon een bepaalde hoek te draaien, bv. 45°, om een spannend legpatroon van het terras in de tuin te krijgen. In deze installatieconditie zijn alle richtingsveranderingen zonder problemen mogelijk.

Zodra je het gewenste legpatroon hebt gevonden, kun je de randtegels op maat snijden. Dit gebeurt meestal door één tegel per rij doormidden te snijden of door een strook uit het midden van een tegel te snijden zodat er twee tegelstukken van dezelfde grootte ontstaan. Deze tegelstukken worden dan gebruikt als randtegels aan het begin en einde van de rij.

11. voltooi het leggen van de platen en ontwerp de randzone
Schets voor het opvullen van de randen.

Leg nu de andere plakken, bij voorkeur in concentrische cirkels steeds rond het middelpunt. Leg eerst de hele tegels. Pas als alle hele tegels op het oppervlak liggen, worden de randtegels en vervolgens de hoektegels gesneden en geplaatst.

Een cirkelzaag met een zaagblad voor rubber of hout is het meest geschikt om de rubbergranulaatpanelen op maat te zagen. Voor insnijdingen of gebogen sneden zijn zowel een decoupeerzaag als een reciprozaag geschikt.

Als het gebied omzoomd is met stoepranden, worden deze nu gelegd aan de kanten die nog open zijn. Als het terras in een gazon ligt of wordt begrensd door bloembedden, moet de rand worden opgevuld met aarde om een homogene overgang te creëren van het terras naar de groene zone.

Instructies als PDF om te downloaden

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF.
nl_be_hoe_bouw_je_een_terras_in_de_tuin

Gebruik de WARCO APP's en plan om te meten

Test in slechts een paar stappen je gewenste vloerbedekking ter plaatse met je smartphone of gebruik onze installatieplanner.

  1. Selecteer het gewenste product en start de preview
  2. Markeer het te leggen gebied en kies de juiste kleur
  3. Bepaal het aantal benodigde stukken vloer met behulp van de installatieplanner.

Selecteer vloerbedekking voor installatie

AR App

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een terras of buitenzitje in de tuin

Hoe bouw je een terras in de tuin?
  1. Het gebied uitzetten - De bovengrond verwijderen voor zover nodig - De ondergrond maken
  2. Breng de snippers aan en trek ze gelijkmatig af
  3. Leg een kunststof honingraatrooster met een draagvermogen van ca. 400 t/m² en vul aan met steenslag.
  4. Leggen van terrasplaten van rubbergranulaat (rand met ritsvertanding)
Wat is de goedkoopste vlonder?

Betonplaten zijn het goedkoopst. Er zijn ook terrasoverkappingen van hout of WPC, die tegen een redelijke prijs worden aangeboden. Het leggen ervan is echter zeer tijdrovend. Terrasplanken van rubbergranulaat met een ritssysteem bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Welke terrasplanken gaan het langst mee?

Zwevende betonplaten of natuursteenplaten hebben een bijzonder lange levensduur, maar net als houten terrassen vereisen ze veel onderhoud. Een goed compromis bieden terrasplaten van rubbergranulaat met het ritssysteem.

Bijzonder populaire terrastegels