De betere vloer
voor Paarden
Afvalvermindering en antislip

Stalmatten, boxmatten en paddockmatten - vergelijking en advies

Stalmatten, stalmatten en paddockmatten kunnen de ideale stalvloer zijn om paarden op de juiste manier te houden. Rubberen matten zijn goed voor de gewrichten van het paard, ze zijn gemakkelijk schoon te maken, slijtvast, duurzaam en ze besparen strooisel en tijd bij het uitmesten. Alles wat u moet weten over stalmatten vindt u hier!

 1. Stallmatten – Die Vorteile im Überblick
 2. Robuust, duurzaam en weerbestendig
 3. Betere gezondheid en meer comfort
 4. Oppervlakken met dynamische belastingen
 5. Waterdoorlatend of niet waterdoorlatend??
 6. Correcte installatie van niet-doorlatende stalmatten
 7. Hygiëne in de box en op de paddock
 8. Eenvoudige installatie en reiniging
 9. Paardenmatten van WARCO zijn de moeite waard

Ga hier naar de winkel

Stalmatten - De voordelen op een rij

WARCO-stalmatten worden geperst uit pu-gebonden rubbergranulaat en lijken qua profielelasticiteit op een natuurlijke, loopvaste steppevloer. Omdat paarden van nature steppedieren zijn en een stevige, droge vloer nodig hebben, vormen de WARCO-stalmatten een bij de soort passende stalvloer.

Ze bieden voldoende isolatie tegen vloerkoude, zijn onderhoudsvriendelijk, onderhoudsvrij en weerbestendig. Bovendien is het leggen van WARCO stalmatten zo eenvoudig dat bijna alle klanten het werk zelf doen.

De elastische stalmatten van WARCO zijn slipvast, grotendeels bestand tegen hoefijzers met noppen of Widia spikes, terwijl ze onschadelijk zijn voor de gezondheid, geluiddempend en schokabsorberend. Ze zijn gemakkelijk voor de gewrichten van de dieren en zorgen voor een goed, stofarm klimaat in de stal.

Bovendien zijn WARCO-stalmatten een bijzonder voordelige stalvloer. De matten zijn buitengewoon slijtvast en duurzaam. Met de stalmatten kunt u tot 70 procent besparen op strooisel en mest.

Goed uit ervaring

"Ik heb dezelfde matten een paar jaar geleden in mijn paardenboxen geïnstalleerd en ben zeer tevreden. Kan ze alleen maar aanbevelen..."

Bernhard Kössler, 3 januari 2020, Paarden stal mat licht SD, levering dn258997fs

WARCO paddockmatten - robuust, duurzaam en weerbestendig

Elk oppervlak waarop een paard zich beweegt moet bestand zijn tegen sterke mechanische belastingen. De dynamische en statische impact van beslagen hoeven is de belangrijkste factor. In het geval van mechanisch beslagen stallen en buitenverblijven is er ook nog de belasting door rijdende voertuigen en landbouwvoertuigen zoals de werflader.

In buitenruimten (bijvoorbeeld op een paddock) moet een vloerbedekking voor paarden het hele jaar door onbeperkt gebruikt kunnen worden. Daartoe moet de vloer betrouwbaar weerbestendig, vorstbestendig en rotvrij zijn.

Paddockmatten en in elkaar grijpende matten van WARCO zullen bij goed gebruik jarenlang aan deze eisen voldoen. Ze zijn immers precies voor dit doel ontworpen en vervaardigd. Heel anders is het gesteld met de valbeveiligingsmatten die soms worden gebruikt, vooral afgedankte. Hun structuur en materiaal zijn namelijk geoptimaliseerd voor een heel andere functionaliteit (namelijk schokabsorptie) en kunnen daarom helemaal niet goed functioneren in paardenverblijven.

Sterke voordelen

Met een buitenbak die is bestraat met paddockmatten of rubberen composietbestrating ontstaat er zelfs bij langdurig regenachtig weer geen modder of smeltwater en blijft de bak goed bruikbaar. Bovendien wordt de bodem nooit betreden, maar blijft deze altijd vlak.

WARCO stalmatten - betere gezondheid en meer comfort

Stalmatten van WARCO zijn de ideale comfortvloerbedekking voor de paardenbox, de open stal, de loopstal of de weidehut. Met een opbouwhoogte vanaf 40 mm isoleren ze goed tegen koude en vochtige vloeren - een heerlijke comfortvloer voor paarden. De dieren profiteren van een sta- en ligcomfort dat gemodelleerd is naar de natuur. Vooral oudere paarden kunnen op deze slipvrije stalvloer veel gemakkelijker opstaan na een periode van liggen. Uitglijden op zowel natte als droge grond wordt effectief tegengegaan. Daardoor wordt ook het risico dat een paard vast komt te zitten geminimaliseerd.

De licht verende bodemplaat van WARCO beschermt de gewrichten, pezen, hoeven en het hele bewegingsapparaat van paarden. Stalmatten van WARCO helpen typische ziekten zoals irritatie van de luchtwegen, chronisch hoesten of stofallergie te voorkomen. De oorzaak van deze ziekten is voornamelijk de conventionele stalbedekking. WARCO-matten verbeteren het stalklimaat, omdat het sterk verminderde gebruik van stalbedekking de concentratie van schimmelsporen en stof in de stallucht verlaagt.

Zachte rubberen matten

Stalmatten van WARCO zijn niet te zacht of te dik, zoals helaas het geval is bij veel stalmatten of paardenbedden van schuimplastic. Dit kan namelijk blijvende schade veroorzaken aan de pezen en banden van de dieren. Het paard is immers een steppedier, een hardgrondloper en geen eland. De harde hoef van het paard heeft een klein contactoppervlak en legt een hoge puntbelasting op de bodem.

Voor een eland zouden de zachte rubberen matten of paardenbedden zinvol zijn, omdat de eland zich van nature beweegt op zachte, drassige grond. Het is een evenhoevig dier en loopt op gespreide klauwen met een groot draagvlak.

Dubbele T-composiet bestrating - voor gebieden met dynamische belastingen

De dubbele-T-composietbestrating van rubbergranulaat, vaak botsteen genoemd, is zeer populair in stallen met paardenhouderij. De rubberbestrating wordt onder hoge druk geperst uit een speciaal mengsel van rubbergranulaat en rubbervezels. Hierdoor zijn de rubberstenen bijzonder taai en bestendig, maar toch waterdoorlatend.

Dit maakt de robuuste en zeer veerkrachtige rubberen composietbestrating van WARCO tot de ideale vloer voor de stapmolen, stalgang, poetsplaats, wasplaats en voor alle paden in de manege waar paarden worden geleid of gereden.

De WARCO straatsteen heeft dezelfde afmetingen als de BEHATON dubbel-T betonstraatsteen van dezelfde vorm, de H-steen. Beide materialen kunnen dus naadloos in één oppervlak worden verwerkt. En net als bij de BEHATON H-steen ontstaat bij het leggen een uiterst stabiele verbinding tussen de stenen. Dit komt doordat elke H-steen oppervlaktecontact heeft met zes omliggende H-stenen. Hierdoor ontstaat een stabiele mechanische verbinding waardoor de straatstenen niet kunnen verschuiven of kantelen en bestand zijn tegen hoge dynamische belastingen in het oppervlak.

Vergelijking - permeabel of niet-permeabel?

De meningen lopen uiteen over de vraag of waterdoorlatende of niet-waterdoorlatende matten de beste keuze zijn in de paardenstal en vooral in de box. Deze vraag wordt echter verkeerd gesteld, omdat de eigenschap waterdoorlatendheid slechts het gevolg is van een beslissing vooraf. Beter geformuleerd zou de vraag zijn: dunne en harde of dikke en dempende stalmatten?

De verschillen tussen de typen platen die permeabel (dik en dempend) en niet-permeabel (dun en hard) zijn, zijn talrijk en vloeien voort uitder Granulierung (Korngröße) des verwendeten Materials,

 • de druk waarmee de panelen tijdens de productie worden geperst en
 • de structuur van de onderkant van het paneel (glad of reliëf).

Alle stalmatten hebben één ding gemeen: geen enkele stalvloer van rubbermatten is geschikt om paarden rechtstreeks op te laten stromen (plassen). Dit is noch paardvriendelijk, noch hygiënisch, noch bevorderlijk voor de levensduur van de stalmatten.

In principe moet urine in vloeibare vorm in de stal onder alle omstandigheden worden vermeden! Bij de afbraak van ongebonden urine ontstaat namelijk ammoniak en de gevaren van ammoniak in de stal zijn voor iedere paardenhouder duidelijk. Daarom wordt de paardenstal al eeuwenlang bedekt met een sterk absorberend materiaal (stro). Het strooisel bindt en neutraliseert de vloeibare urine.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van rubberen stalmatten in de paardenstal: Urine mag niet in vloeibare vorm zijn; urine moet onmiddellijk worden gebonden. Er moet worden voorkomen dat urine door de rubberen vloer of door de voegen tussen de panelen sijpelt.

Paarden plassen niet graag op een harde ondergrond; omdat het spettert. Elke koetsier weet dit: bij het uitrijden op verharde of geasfalteerde wegen houden paarden de urine op tot de aandrang om te plassen te sterk wordt, of tot ze bij een weide of een natuurlijke ondergrond komen. Dan wordt de blaas geleegd.

Voor het houden van paarden betekent wat tot dusver is gezegd dat het gestalde paard de klok rond en het hele jaar door toegang moet hebben tot een zacht, absorberend oppervlak, hetzij in de stal, hetzij met een onbeperkte toegang voor de stal om te plassen. Het betekent echter ook dat gebieden (in de stal) waar het paard niet hoort te plassen, ontworpen zijn met een vrij harde vloer.

 • Een paardenstal met dunne en harde (niet waterdoorlatende) stalmatten moet daarom altijd en volledig worden ingebed.
 • Een stal die onbelemmerd toegang heeft tot een paddock (met natuurlijke bodem) of een paddock en bedekt is met dikke en dempende (waterdoorlatende) stalmatten is niet vervuild.
 • In een paardenstal die altijd of tijdelijk gesloten is, bijvoorbeeld een conventionele paardenbox met dikke en dempende (waterdoorlatende) stalmatten, is er geen strooisel, maar wordt een deelruimte ingericht als toilethoek (met strooisel).

Was unterscheidet dünne und harte von dicken und dämpfenden Stallmatten?

Kriteriumdünn & hartdick & dämpfend
Dikte
10 - 20 mm30 - 55 mm
Rubbergranulaat
Fijngemalen
Grof gemalen
fysieke dichtheid
> 1.050 kg/m3< 1.000 kg/m3
Oppervlak

Met gesloten poriën, Met anti-slip reliëf

Met open poriën

Antislip

OnderkantVlak of licht gestructureerd
Sterk gestructureerd
Waterdoorlaatbaarheid

Plaat ondoordringbaar,

Voegen doorlatend

doorlaatbaar over een groot gebied
Verspreiding
Niet mogelijkDiffusie-open
Warmte-isolatie
Laag, ca. 0,16 W/(m·K)Merkbaar, ca. 0,1 W/(m·K)
Geluidsisolatie
GeringGoed tot zeer goed
Schokdemping
Nauwelijks
Laag tot goed
Urine weerstand
Matig
Materiaalafhankelijk, laag tot matig
Verhuizing
Verlijming over het gehele oppervlak van een gelijmde funderingslaag
Zwevende installatie op gelijmde of rasterachtige basislaag
Gewrichten
Moet worden gelijmd (verzegeld)
Geen nabewerking
Beddengoed
Doos moet volledig bezaaid zijn; kleine besparing
Doos moet volledig of (met toilethoek) niet vervuild zijn; lage tot hoge besparing
Hoofdfuncties

Vloerbescherming, comfort, geluidsisolatie

Vervanging van afval (alleen in combinatie met een toilethoek), comfort, koude-isolatie, geluidsisolatie

Waterdichte stalmatten correct installeren

De dunne en harde (niet waterdoorlatende) stalmatten zijn in de eerste plaats vloerbeschermingsmatten. Zij beschermen de vloerplaat in de stal, meestal van beton, tegen mechanische beschadiging en tegen blootstelling aan paardenurine. Dit is echter alleen het geval als de rubberen vloer daadwerkelijk volledig waterdicht is gemaakt. Daartoe moeten de voegen tussen de waterdichte stalplaten worden gelijmd en afgedicht, bijvoorbeeld met de PU-lijmkit OP83.

Ook de dunne en harde (niet waterdoorlatende) stabiele matten moeten over hun hele oppervlak op de ondergrond worden gelijmd. Dit werkt bijzonder goed met WARCO ALLESDICHT, de duurzaam elastische rubberhuid om te schilderen of te plamuren.

In één arbeidsgang wordt ook de bestaande vloer duurzaam afgedicht en van extra bescherming voorzien. ALLESDICHT wordt in 2 tot 3 lagen aangebracht - de stabiele matten worden in de laatste, nog natte laag gelegd. Bij het in elkaar schuiven wordt ook de voeg opgevuld; extra voegen is niet nodig.

Betere dikte & demping

In de regel verdienen dikke en dempende (waterdoorlatende) stalmatten de voorkeur. Dit soort matten isoleert veel beter tegen de kou van de grond en de elasticiteit ervan komt beter overeen met de fysiologische behoeften van paarden.

De toiletruimte - hygiëne in de box en op de paddock

Zwei Ponys riechen an den noch neuen Pferde-Boxenmatten von WARCO, aus denen für sie ein Paddock auf einer Hoffläche angelegt wurden. Im Hintergrund steht ein weiteres Pony in dem mit Sägemehl eingestreuten Toilettenbereich.
Paddock met toilethoek op een geasfalteerd erf

Op een geasfalteerd erf in Beckenried, Zwitserland, werd een paddock gecreëerd die niet volledig vlak en open was. De waterdoorlatende, 43 mm dikke paardenboxmatten bieden de pony's een gripvaste en profielelastische vloer.

Om ervoor te zorgen dat de paarden ontspannen kunnen balken en dat de urine niet op de weg loopt, maar onmiddellijk wordt opgebonden, is er een ruim bemeten toiletruimte in een hoek van de paddock die naar de weg is gericht.

Tuin voor het leggen van de paardenboxmatten

Voordat de paardenboxmatten van WARCO werden gelegd, kon het erf alleen met beperkingen worden gebruikt als ren of paddock, zoals te zien is aan de sporen van hoefijzers op het asfalt.

In de linker achterhoek is al de ruimte te zien die is afgebakend als toilethoek en voorzien van strooisel.

Hoe richt ik de toilethoek in de paardenbox in?

Indien een paard vele uren in een stal of paardenbox staat die bekleed is met waterdoorlatende, d.w.z. dikke en dempende stalmatten, dient in ieder geval te worden voorzien in een toiletruimte met voldoende strooisel.

De toiletruimte heeft een breedte van ongeveer één meter. Zij is als strook of rechthoek aan één kant van de stalruimte netjes afgescheiden van de rest van de ruimte door een balk op de vloer. In de toiletruimte ligt strooisel dat de opgehoopte urine bindt. De houten balk op de vloer zorgt ervoor dat het strooisel zich moeilijk naar de rest van de ruimte kan verspreiden.

De voordelen: Er is weinig strooisel nodig en het uitmesten blijft beperkt tot een klein gebied. Dit vermindert de kosten voor strooisel en stalwerkzaamheden met ongeveer 70 procent. Bovendien profiteren de paarden van een isolerende stalvloer die aangenaam schoon en lekker droog blijft.

Toilethoek in een kleine paardenstal

Het wordt afgeraden om paarden die in gesloten stallen worden gehouden uitsluitend op stalmatten te stallen. De urine spat namelijk van de vloer af als deze gestraald wordt, wat de paarden als storend ervaren. Daardoor houden de dieren urine vast, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Bovendien is het gewoonweg onhygiënisch als urine of opgedroogde resten ervan zich verzamelen op, in en onder de panelen. Paarden moeten daarom in het algemeen niet op stalmatten plassen - of ze nu waterdoorlatend zijn of niet.

Plassen in het nest

"Verrassend genoeg gaan de paarden echt niet op de platen, maar zoeken ze altijd de hoek met strooisel op. Alleen het kaf komt op de platen terecht en kan met aanzienlijk minder vreemde stoffen worden opgehaald en afgevoerd. Besparing op strooisel en mest. Uitmesten gaat natuurlijk ook veel sneller."

Ulrich Verlande, 21 december 2019, Paarden stal mat licht SD, levering dn256946fs

Waterdoorlatende stalmatten - gemakkelijk te leggen en schoon te maken!

De stijve paardenstalmatten en stalmatten van WARCO hebben recht gevormde zijkanten. Daardoor zijn ze gemakkelijk weer op te pakken voor een regelmatige basisreiniging van stal en vloer. Leg de WARCO stalmatten gewoon op een geschikte ondergrond, bij voorkeur in halfsteensverband of in wildverband, d.w.z. met een T-verbinding. Om te voorkomen dat de planken in de ruimte uit elkaar drijven, moet het plankoppervlak rondom worden begrensd; vaak volstaat de stalwand of een houten balk.

Een gebonden bodemlaag moet een helling hebben van ongeveer twee procent in de richting van de afvoer. Op gegroeide grond kunt u snel en gemakkelijk een ongebonden onderlaag leggen die openstaat voor infiltratie met behulp van kunststof honingraatroosters. Gebruik een sterke cirkelzaag met een grof getand zaagblad of een kettingzaag om de boxmatten op maat te zagen.

Het reinigen van WARCO stalvloeren - met de hand of met een machine - is eenvoudig: droog met een bezem of veger of nat met een waterslang of hogedrukreiniger. De hogedrukreiniger zorgt voor de beste reinheid.

Geen complicaties

"Makkelijk te installeren, makkelijk schoon te maken. Levering was snel en zonder complicaties."

Ulrich Haupt, 27 december 2019, Stabiele mat luxe SD, levering dn257791fs

Paardenmatten van WARCO - het is de moeite waard!

Boxmatten, stalplaten, rubberen composietbestrating, paddockmatten en stalmatten van WARCO bewijzen al tientallen jaren hun waarde in stallen wereldwijd. Want naast het aan de soort aangepaste comfort voor paarden en andere hoefdieren en de functionele voordelen zijn WARCO stalvloeren een zeer rendabele vloerbedekking. Niet voor niets bevelen veel dierenartsen, onderzoeksinstellingen en landbouwadviescentra het stallen van paarden op rubberen matten aan.

De aanschafkosten voor WARCO stalvloeren verdienen zichzelf snel terug, omdat de totale bedrijfskosten voor strooisel, uitmesten, mestverwerking en de dierenarts vaak meer dan de helft lager uitvallen.

Er zijn geen buitengewone vervolgkosten voor de stalhouder, omdat de rubbergranulaatplaten van WARCO onderhoudsvrij zijn. De levensduur van een correct geïnstalleerde en gebruikte WARCO-stalvloer bedraagt tien of meer jaar. Bovendien koopt u bij WARCO rechtstreeks van de fabrikant en profiteert u dus van de lagere prijzen in de winkel.

Alpaca's, lama's, geiten...

Overigens zijn WARCO rubbergranulaatmatten niet alleen ideaal voor paarden of pony's - ze zijn ook de perfecte stalvloer voor alpaca's, lama's, geiten, schapen en andere hoefdieren!

De stalvloer van WARCO - uw voordelen

 • Aan de soort aangepaste paardenhouderij - droge grond
 • Isoleren tegen vloerkoude
 • Antislip - minder kleven
 • Beter stabiel klimaat - minder ziekten
 • Sneller uitmesten - minder afval
 • Bewezen kwaliteit - robuust en duurzaam
 • Vele types - voor elk gebied in de stal
 • De moeite waard - rechtstreeks van de fabrikant
Moeten stalmatten waterdoorlatend of waterondoorlatend zijn?

De waterdoorlatende stabiele matten worden geproduceerd met gemiddelde druk. Hierdoor ontstaan microscopisch kleine openingen tussen de rubberkorrels in de matten; de stalmat wordt doorkruist door een netwerk van microkanaaltjes. Daardoor bieden de waterdoorlatende stalmatten een goede isolatie tegen de kou van de grond en een elasticiteit die de gewrichten ontziet en overeenstemt met de anatomie van het steppepaard. Het helpt ook dat de onderkant van de waterdoorlatende stalmatten een ruwe structuur heeft; de mat ligt niet plat op de grond, maar staat op een aantal korte pijlers.

De waterdoorlatende stalmatten vervullen vooral de functie van een beschermende mat voor de stalvloer. Bij de productie van deze stalmatten wordt rubbergranulaat onder hoge druk samengeperst tot homogene platen met een dikte van 10 tot 30 mm. De waterdichte stalmatten zijn dus slechts licht elastisch en bieden weinig isolatie tegen de kou van de vloer. De stalvloer moet traditioneel worden ingebed. De voegen tussen de stalmatten en de wandaansluiting moeten zorgvuldig en permanent worden afgedicht om te voorkomen dat urine en water onder de stalmatten door sijpelen.

Kunnen stalmatten zonder strooisel worden gebruikt?

Met waterdoorlatende stalmatten is het sta- en ligcomfort voor het paard voldoende. Het paard kan dus direct op de dikke rubbergranulaat stalmatten staan. Wel moet in ieder geval worden voorkomen dat het paard regelmatig urine op de matten laat lopen en dat de matten in de urine liggen. De agressieve paardenurine tast namelijk de rubbergranulaat-stalmatten aan en vormt ammoniak. Aangezien paarden alleen in uiterste nood op de stalmatten plassen (het spettert), is het nuttig gebleken om in de paardenbox of de loopstal een toilethoek te creëren, d.w.z. een gedeeltelijke ruimte gevuld met traditioneel strooisel.

Voor waterdichte stalmatten geldt: een dunne rubberen vloer van waterdichte (dichte) stalmatten is hard en koud en biedt het paard nauwelijks sta- of ligcomfort. Zonder stalbedekking zou het paard niet droog op de rubberen mat staan, maar in zijn eigen slurry van paardenuitwerpselen en urine. Hoef- en luchtwegaandoeningen zouden het gevolg zijn. Daarom moet de paardenbox of de loopstal altijd volledig met waterondoorlatende (dichte) stalmatten worden bedekt.

Hoe duur zijn stalmatten?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals dikte, grootte en dichtheid. Maar één ding is consequent: dankzij het unieke montagesysteem kunt u onze stalmatten zelf leggen, vervangen en gemakkelijk onderhouden. Dat bespaart u geld.

Monster aanvragen 08 53 01 93 00 Vragen?