De betere vloer
voor de Speelplaats
Valbeveiliging en onderhoudsvrij

Valbeveiligingsmatten en -platen voor de speeltuin

WARCO produceert valbeveiligingsmatten en -platen voor openbare speelplaatsen. Deze speelplaatsmatten zijn gecertificeerd volgens EN 1177 en bieden jarenlang onderhoudsvrije en voordelige valbeveiliging. Alles wat u moet weten over valbeveiligingsmatten vindt u hier.

 1. Belangrijke voordelen in één oogopslag
 2. Gecertificeerde valhoogte volgens EN 1177:2018<
 3. De juiste speelplaatsmatten kiezen
 4. Duurzaam en gemakkelijk te reinigen
 5. Gestapelde valbeveiliging of gras
 6. Toegevoegde waarde voor het uitvoerend bureau of de ondernemer
 7. Comfort en plezier bij het spelen
 8. Goed installeren met weinig moeite
 9. Montagesystemen - gewoon samenvoegen
 10. Deskundig advies van WARCO

Ga hier naar de winkel

WARCO valbeveiligingsmatten - Belangrijke voordelen in één oogopslag

Voor openbare speelplaatsen - gemeentelijk of particulier geëxploiteerd - zijn algemene en speciale veiligheidseisen bindend vastgelegd in EN 1176. De speeltuin moet bijvoorbeeld zijn uitgerust met een stootabsorberende speelplaatsvloer met een valhoogte die is getest volgens EN 1177. De valbeveiligingsmatten van WARCO zijn zo'n speelplaatsvloer.

WARCO speelplaatsmatten zijn een uiterst economische oplossing - of het nu gaat om gemeentelijke kinderspeelplaatsen of de speelplaats bij een hotel, restaurant of sportclub: Want valbeveiligingsmatten zijn goedkoop en eenvoudig te installeren.

De rubberen sloopmatten van WARCO zijn onderhoudsarm, onderhoudsvrij en gaan lang mee. Deze speelplaatsvloer rot niet en is bijna vandalismebestendig. Deze vloer is ook weerbestendig, vorstbestendig en slipvast. De speeltuin kan dus in elk seizoen en in elk weer worden gebruikt.

De valbeveiligingsmatten van WARCO isoleren contactgeluid en rolgeluiden, wat de geluidsoverlast van spelende kinderen aanzienlijk vermindert.

WARCO valbeveiligingspanelen - Gecertificeerde valhoogte volgens EN 1177:2018

De valhoogte waartegen de schokabsorberende speelplaatsvloer bescherming moet bieden, is direct afhankelijk van de parameters van het speeltoestel. Volgens EN 1176 zijn valhoogtes tussen 60 en 300 cm toegestaan voor speeltoestellen voor kinderen. De valruimte, d.w.z. de omvang van het valbeschermingsgebied rond het speeltoestel, wordt ook afgeleid van de valhoogte.

De maximale valhoogte getest volgens EN 1177:2018 waartegen een valbeveiligingsvloer bescherming biedt, mag daarom niet lager zijn dan de maximale valhoogte gespecificeerd of berekend voor het speeltoestel.

WARCO produceert verschillende soorten valbeveiligingsplaten, die niet alleen, maar ook verschillen in de kritische valhoogte. Uiteraard is de kritische valhoogte voor WARCO valbeveiligingsplaten bepaald en gecertificeerd volgens EN 1177:2018. De gecertificeerde valhoogte wordt bindend vermeld in de technische gegevens van elke WARCO valbeveiligingsplaat.

Uw veiligheid

Door de juiste WARCO valbeveiligingsplaat voor uw speelplaatsproject te kiezen, beschermt u de spelende kinderen duurzaam tegen valletsel in het kader van de geldende wettelijke voorschriften. En u beschermt uzelf op lange termijn tegen schadeclaims in verband met ongevallen.

Valbeveiligingsmatten - Valbeveiligingsplaten - Speelmatten - De juiste speelplaatsmatten kiezen

WARCO Valbeveiligingspaneel FS, 500 x 500 x 100 mm, 300 cm kritische valhoogte, Baksteen roodVoor de ruimte onder en rond een speeltoren, een schommel of een klimwand kiest u voor de klassieke valbeveiligingsplaat van WARCO. Deze biedt de best mogelijke en langdurige valbeveiliging voor hoge speeltoestellen, afhankelijk van de variant tot 300 cm volgens EN 1177.

WARCO Valbeveiliging puzzelmat TZ, 500 x 500 x 40 mm, 110 cm kritische valhoogte, Savannah

Voor veelzijdige speelplekken of in de speeltuin - met of zonder speeltoestellen - is de handige valbeveiligingsplaat balspeelplaat van WARCO ideaal. Kies uit 3 opbouwhoogtes en 2 materiaalvarianten met valhoogtes van 90 tot 120 cm, gecertificeerd volgens EN 1177. De valbeschermingsplaat dempt effectief vallen door bijvoorbeeld struikelen.

WARCO Speelmat BZ, 500 x 500 x 18 mm, Lavendel

WARCO's speelmat BZ is geschikt voor speelterrassen met een oppervlakte tot 25 m2 zonder relevante valhoogte en op een gebonden bodemlaag. De speelmat verbetert de algemene veiligheid en het welzijn op de grond. Het biedt valbescherming en isoleert koude en contactgeluid.

WARCO Valbeveiligingsmat FS, 1000 x 1000 x 80 mm, 225 cm kritische valhoogte, Gras groen

De grootformaat valbeveiligingsmat van WARCO is vooral bedoeld voor gebruik onder daken. Hij is geschikt voor kinderspeelplaatsen met speeltoestellen, van schommels tot glijbanen. De valbeveiligingsmat wordt vervaardigd in verschillende varianten met kritische valhoogtes tot 225 cm (gecertificeerd volgens EN 1177).

ARCO Speelplaats vloeren HZ, 1000 x 1000 x 30 mm

De speelvloer: Grote panelen zijn verkrijgbaar met een klassiek ritssysteem of (zoals afgebeeld) met een verborgen ritssluiting. 

Ze zijn vooral geschikt voor multifunctioneel gebruikte speelplaatsen onder daken, waar een gecertificeerde valhoogte tot 90 cm volstaat.

WARCO Valbeveiliging bestrating VO, Behaton formaat 200 x 165 x 43 mm, Antraciet

Kies voor WARCO valdempende bestrating in de vorm van hondenbot composietbestrating van rubbergranulaat voor speelplaatsen met een groot oppervlak (speeltuinen), bespeelde verkeersgebieden (speelstraten) of paden in groenstroken.

WARCO rubbergranulaatmatten - duurzaam en gemakkelijk te reinigen

WARCO speeltuinvloeren zijn gemaakt van rubber, of beter gezegd: pu-gebonden rubbergranulaat. Deze speeltuinvloer is bijzonder robuust en rot niet. Hij is bestand tegen weer en wind, is vorstbestendig en tot op zekere hoogte uv-stabiel. De gebruikelijke levensduur van een speelplaatsvloer die op de juiste wijze wordt gelegd en gebruikt met rubbergranulaatplaten is 12 jaar of meer.

Bijzonder belangrijk: WARCO speeltuinvloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. En het vereist bijna geen onderhoud.

De situatie is totaal anders bij losse valbeveiliging, d.w.z. houtsnippers, schorsmulch, valzand of valgrind. Het los opgestapelde materiaal wordt door de kinderen bespeeld of meegenomen. Het vergaat, wordt vuil of dient als kattentoilet. Als het droog is, wordt het stoffig; als het nat is, wordt het modderig.

De exploitant moet de speeltuin regelmatig controleren. Ontbrekend stortmateriaal moet worden bijgevuld, verrot materiaal moet worden vervangen en vervuild materiaal moet worden geregenereerd. Een laag gegoten valbeveiliging vervult namelijk alleen zijn functie als deze is aangebracht in de minimale laagdikte die in EN 1177 is gespecificeerd.

Een speelplaats zonder WARCO valbeveiligingspanelen - gewoon onhandig!

Een kinderspeelplaats waarvan de vloer bestaat uit gegroeid gras of gegoten valbeveiliging, d.w.z. houtsnippers, schorssnippers, valgrind of valzand, is om vele redenen ongunstig:

 • Bacteriën en schimmels gedijen op rottend hout of zand dat verontreinigd is met uitwerpselen en voedselresten.
 • Vooral kleinere kinderen stoppen graag valbeveiligingsgrind of houtsnippers in hun mond.
 • Het schoonmaken van de grasmat en het reinigen of wassen van gegoten valbeveiligingsmateriaal is zeer tijdrovend. Glasscherven en houtsplinters vormen een groot risico op letsel.
 • Mensen gooien graag met valbeveiligingszand, valbeveiligingsgrind of houtsnippers. Dit kan leiden tot verwondingen aan de ogen of het gezicht en schade aan eigendommen.
 • De losse valbeveiliging wordt breed gedragen in het terrein, ontbreekt dan in de valbeveiliging en moet regelmatig worden bijgevuld of teruggeduwd.
 • Het gras is vertrapt. Als het droog is, is het veld stoffig; als het nat is, zitten de speeltoestellen onder de modder.

WARCO valbeveiligingsmatten - duidelijke meerwaarde voor de drager of bediener

Voor de eigenaar of exploitant van een speeltuin loont de aanschaf van WARCO valbeveiligingsmatten in vele opzichten.

Vóór de aankoop krijgt u deskundige en objectieve hulp van WARCO bij de planning van de valbeschermingsoppervlakken en de keuze van de meest geschikte valbeschermingsmatten.

Tijdens de investeringsfase profiteert u van gunstige fabrieksprijzen en verkoopgerelateerde kortingen die WARCO bij aankoop toekent. U zult blij zijn met de probleemloze installatie, die u snel en voordelig met uw eigen krachten of een geschikte dienstverlener kunt uitvoeren.

In gebruik zijn WARCO speelplaatsmatten slechts een kleine belasting voor uw budget. Want de vloer heeft een lange levensduur, is robuust en vereist nauwelijks verzorging en onderhoud. En natuurlijk biedt het gecertificeerde valbeveiliging.

Speeltuinmatten van WARCO - comfort en speelplezier

Een kinderspeelplaats bedekt met speelmatten kan het hele jaar door en in alle weersomstandigheden worden gebruikt. De waterdoorlatende rubbergranulaatmatten zijn slipvast als ze nat of droog zijn. Het speeloppervlak droogt ook snel en zonder plassen na een regenbui; er ontstaat geen modder - dit zorgt voor onbewolkt en veilig speelplezier.

Bij lage buitentemperaturen isoleert de valbescherming van WARCO merkbaar tegen de kou van de grond. Dit zorgt voor warmere voeten of billen en dus veel meer speelcomfort. WARCO valbeschermingsmatten dempen ook het contactgeluid. Dat betekent dat de geluidsoverlast voor omwonenden door het gekletter van voeten en het uitbundige gestoei van vrolijke kinderen meetbaar afneemt.

Bovendien zijn de natuurlijk elastische speelmatten van WARCO aantoonbaar zacht voor de gewrichten van kinderen.

WARCO speelplaatsmatten - met weinig moeite goed gelegd

De valbeveiligingsmatten van WARCO kunnen met weinig moeite worden geïnstalleerd. Elke permanent stabiele en vlakke basislaag is geschikt voor een goede installatie. Bij een professioneel gelegde, gebonden of rasterachtige basislaag is meestal zelfs geen voorbereidend werk nodig.

Maar kunnen valbeveiligingsmatten ook op een grasveld worden gelegd? In feite is leggen op gegroeide grond niet mogelijk - in dit geval adviseert WARCO het gebruik van kunststof honingraatroosters (turfroosters) om met slechts geringe grondbewegingen en zonder gebruik van zware machines snel een blijvend stabiele basislaag te leggen.

De basislaag van kunststof honingraatroosters is veel beter dan een conventionele onderbouw van steenslag en steenslag. En het voorkomt effectief het ongewenste "opscheppen" van valbeschermingsplaten. Met weinig moeite ontstaat een ideale en infiltratie-open onderlaag met een draagvermogen van 120 t/m2.

De installatie van de valbeveiligingsmatten kan worden uitgevoerd door een plaatselijke vakman of uw eigen personeel. Speciale expertise is niet vereist.

Installatie met WARCO-montagesysteem - gewoon samenvoegen

In de randen van de WARCO panelen zijn montagesystemen geïntegreerd. Deze zorgen eenvoudigweg voor een mechanische verbinding tussen de afzonderlijke panelen tijdens de installatie. Er ontstaat een samenhangend tapijt van panelen. De meest veilige verbinding wordt bereikt met de ritssluiting (figuurzaag of zwaluwstaart).

WARCO-speelplaatsmatten kunnen zo worden geïnstalleerd dat ze vandalismebestendig zijn. Ze kunnen echter ook zo worden geïnstalleerd dat ze zonder beschadiging van de platen kunnen worden verwijderd en op elk moment opnieuw kunnen worden geïnstalleerd. Valbeveiligingsvloeren in de vorm van WARCO-platen zijn dus superieur aan voegloze ter plaatse gestorte valbeveiliging.

WARCO valbeveiligingsmatten met verbindingssysteem worden gelegd met de aangrenzende rijen matten half verschoven ten opzichte van elkaar. Kunststof honingraatroosters (grasroosters) kunnen worden gebruikt als basislaag.

De kunststof verbindingsstukken verbinden de panelen van aangrenzende rijen panelen. De rijen panelen worden half verschoven ten opzichte van elkaar gelegd. Deze verbinding voorkomt niet dat de panelen uit elkaar drijven.

Het WARCO valbeveiligingsbord balspelbord is uitgerust met het ritssluiting montagesysteem (zwaluwstaart vertanding of ook wel decoupeerzaag systeem genoemd). Het montagesysteem zorgt voor een positieve verbinding. De platen kunnen op een onderlaag van kunststof honingraatroosters worden gelegd.

De aan alle zijden van het paneel symmetrisch geplaatste ritssluiting zorgt voor een vormgesloten verbinding tussen de panelen door ze eenvoudig in elkaar te drukken. Er wordt automatisch een stabiel en duurzaam verbonden tapijt van panelen gevormd.

Dit type paneel wordt ook wel puzzelpaneel genoemd.

Bij WARCO speelplaatsverhardingen wordt een vormvaste verbinding tussen de tegels bereikt door middel van een ritsvergrendeling (zwaluwstaartvergrendeling of ook wel puzzelrand genoemd) die niet meer zichtbaar is nadat de tegels aan elkaar zijn bevestigd. Installatie op een onderlaag van kunststof honingraatroosters (grasroosters) is bijzonder voordelig.

De halfhoge tanden van de ritssluiting aan twee aangrenzende paneelzijden grijpen bij het samenvoegen van de panelen in precies gevormde, onzichtbaar aangebrachte tegenhangers van het aangehechte paneel. De verborgen ritssluiting zorgt voor een vormvaste en duurzaam stabiele verbinding. Aan de zichtbare zijde ontstaat een recht voegpatroon.

WARCO speeltuinvloeren - voorbeelden uit de praktijk

In de tuin van een villa is een speeltuin met schommels, klimwand en waterwip gemaakt. De vloer bestaat uit groene en grijze valbeschermingsplaten balspeelplaten van WARCO.
Speeltuin in de kleuterschool

In de buitenruimte biedt deze kleuterschool verschillende speelmogelijkheden: Een speelhuisje met een etalage, een schilderbord, een zandbak en een met valbeschermende tegels beklede speelplek om rond te rennen.

Speelterras in de kleuterschool

Om de kinderen zoveel mogelijk tijd in de frisse lucht te laten doorbrengen, gebruikt deze kleuterschool een overdekt dakterras als speelterras. Als vloerbedekking werden groene en grijze speelmatten van WARCO in een traditioneel schaakbordpatroon gelegd.

Valbeveiliging bij de kinderdraaimolen

WARCO valbeveiligingsplaten kunnen eenvoudig en nauwkeurig op maat worden gezaagd. Een ronde valbeschermingsvloer onder een kinderrotonde kan dus gemakkelijk worden gemaakt.

Speelruimte op plat dak

Met WARCO valbeveiligingspanelen werd een plat dak met grindvulling, dat voorheen niet werd gebruikt door de kleuterschool van de gemeente, in zeer korte tijd omgetoverd tot een uitnodigend speelterras.

Valbeveiliging zonder randen

Dankzij het in elkaar grijpende legsysteem van de WARCO speelvloer kan een speelplek worden gecreëerd zonder randen, wat de hoeveelheid werk enorm vermindert.

Leggen in half verzet

Valbeveiligingsplaten met verbindingsstukken worden gelegd in een half verzet patroon. Vervolgens wordt elk paneel via de verbindingsstukken verbonden met vier aangrenzende panelen. De installatie is zeer eenvoudig.

WARCO valbeveiligingsmatten - Alle voordelen

 • Valbeveiliging met certificaat volgens EN 1177:2018.
 • Robuust, weerbestendig, vorstbestendig.
 • Kan het hele jaar door in alle weersomstandigheden worden gebruikt.
 • Waterdoorlatend, sneldrogend.
 • Rot niet, wordt niet weggespeeld.
 • Antislip nat en droog.
 • Aangenaam - isoleert warmte, kou, geluid.
 • Onderhoudsvriendelijk met zelfreinigend effect.

Gespecialiseerd advies van WARCO - behulpzaam en competent

Als gerenommeerde fabrikant van rubbergranulaattegels beschikt WARCO over uitstekende expertise op het gebied van speelplaatsbestrating. De deskundige adviesdienst van WARCO adviseert u telefonisch en schriftelijk over alle fasen van de planning en uitvoering van een speelplaatsondergrond.

Een bezoek aan de WARCO Gallery in het centrum van Neustadt an der Weinstraße is altijd de moeite waard. Naast competente en ervaren adviseurs kunt u hier WARCO producten en WARCO kleurontwerpen in levende lijve ervaren en leren kennen.

In de online shop van WARCO vindt u alle soorten valbeveiligingsmatten, valbeveiligingsplaten, randen en nuttige artikelen van rubbergranulaat.

Ga hier naar de winkel

Monster aanvragen 08 53 01 93 00 Vragen?